BCE: Toate băncile din Cipru rămân închise până joi

Ministrul cipriot al Finanţelor, Michalis Sarris.
Ministrul cipriot al Finanţelor, Michalis Sarris. (GEORGES GOBET / AFP / Getty Images)

Toate băncile din Cipru vor rămâne închise până joi, a anunţat Banca Centrală într-un comunicat de presă publicat luni seara târziu.

Ministrul cipriot al Finanţelor, Michalis Sarris, a luat această decizie la sfatul guvernatorului Băncii Centrale, Demetriades Panicos, în scopul de “a asigura buna funcţionare a întregului sistem bancar”, scrie comunicatul de presă.

Banca Centrală anunţase, cu câteva ore mai devreme, că toate băncile, cu excepţia a doua dintre cele mai importante, Bank of Cyprus şi Bank Laiki, închise din 16 martie, vor fi redeschise marţi.

De 10 zile băncile din Cipru sunt închise din cauza ameninţării retragerii masive de bani, iar la bancomate oamenii au voie să facă retrageri doar într-o limită zilnică stabilită de bancă. Pe insula e o mare lipsă de lichiditate şi mulţi comercianţi nu acceptă decât plata cash.

Bank of Cyprus şi Laiki vor redeschide joi, pentru a permite funcţionarilor să pună în aplicare măsurile impuse de creditorii internaţionali pentru salvarea insulei, a anunţat agenţia de ştiri CNA, citând un oficial al Băncii Centrale a Ciprului.
Decizia redeschiderii celor mai multe bănci vine după ce duminică noaptea Troika (UE, BCE şi FMI) a ajuns la un acord cu autorităţile de la Nicosia pentru a evita falimentul şi o ieşire din zona euro a Ciprului, cu pierderi grele pentru Bank of Cyprus şi închiderea pur si simplu a băncii Laiki, a doua cea mai mare bancă a ţării.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe