Wall Street cade după înţelegerea din Cipru, numită o soluţie - model

Ministrul cipriot de Finanţe Michalis Sarris, 25 martie 2013 Bruxelles
Ministrul cipriot de Finanţe Michalis Sarris, 25 martie 2013 Bruxelles (GEORGES GOBET / AFP / Getty Images)

Luni, acţiunile au scăzut vertiginos pe măsură ce optimismul iniţial privind un plan de salvare pentru Cipru a fost înlocuit de grijile investitorilor că zona euro va transfera povara băncilor afectate asupra deponenţilor, deţinătorilor de obligaţiuni şi altor persoane, în locul guvernelor şi contribuabililor.

Înţelegerea dintre Cipru şi Eurogrup implică închiderea Laiki Bank şi impozitarea deponenţilor care deţin depozite mai mari de 100 de mii de euro, în timp ce persoanele cu depozite mai mici sunt scutite de acest impozit.

Investitorii au devenit şi mai precauţi după ce Jeroen Dijsselbloem, care conduce Eurogrupul miniştrilor de finanţe din zona euro, a declarat pentru Reuters şi Financial Times că planul de salvare cu Cipru ar putea fi un nou şablon pentru rezolvarea problemelor bancare din zona euro.

Ministrul olandez de finanţe a declarat că dacă băncile au nevoie de restructurare şi nu pot să o efectueze fără ajutor, atunci oficialii din zona euro vor apela la acţionari, deţinători de obligaţiuni şi deponenţi neasiguraţi pentru a contribui la salvarea băncilor.

Abordarea descrisă de Dijsselbloem ar fi o abatere radicală de la politica zonei euro, după trei ani de criză în care contribuabilii din regiune au fost efectiv împovăraţi cu soluţionarea problemelor băncilor şi guvernelor îndatorate.

Deponenţii neasiguraţi din Bank of Cyprus vor avea conturile blocate cât timp banca este restructurată şi recapitalizată.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Economie