Beijing-ul sufocat de smog

Această imagine făcută pe 12 ianuarie 2013 arată lumina soarelui care se reflectă într-o fereastră a unei clădiri din Beijing.
Această imagine făcută pe 12 ianuarie 2013 arată lumina soarelui care se reflectă într-o fereastră a unei clădiri din Beijing. (Wang Zhao / AFP / Getty Images)

Agenţia Spaţială NASA a lansat noi imagini uimitoare din satelit care evidenţiază gradul de poluare din Beijing.

Capitala chineză - şi alte 30 de oraşe conform mediei de stat - au fost afectate de poluarea extremă a aerului de la începutul acestei luni. Rezidenţii din Beijing au fost sfătuiţi să rămână în interior începând de la mijlocul lunii ianuarie, după ce "avertismente de ceaţă portocalie" au fost dat publicităţii indicând că nivelurile înregistrate de poluare a ajuns la maxim.

Spitalele au raportat de asemenea o creştere a numărului pacienţilor cu 20 - 30 la sută. Oamenii se plâng de probleme respiratorii, probabil cauzate de inhalarea aerului puternic poluat.

Potrivit NASA, care a captat imaginile prin satelitul său, Moderate Resolution Imaging Spectroradiomete, fotografiile arată "smog extins, norii joşi şi ceaţă deasupra regiunii."

"Cele mai strălucitoare zone tind să fie acoperite de ceaţă care are o tentă de gri sau galben din cauza poluării aerului. Alte zone fără nori au o perdea de smog gri şi maro care acoperă cea mai mare parte a oraşelor. În zonele în care terenul este vizibil, o parte din peisaj este acoperit cu zăpadă rămasă de la furtunile din ultimele săptămâni", a declarat agenţia spaţială într-o actualizare dată publicităţii luni.

Luni, Ambasada SUA din Beijing a raportat că coeficientul aerului PM 2,5, sau cantitatea de particule sub 2,5 microni, a ajuns la 291 micrograme pe metru cub de aer. Conform Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, pentru a nu prezenta pericole pentru sănătate, aerul trebuie să aibă coeficientul PM 2,5 sub 25 (de zece ori mai mică).

În noaptea de sâmbătă, a fost raportat că PM 2,5 a ajuns la circa 993 micrograme pe metru cub (de 40 de ori mai mare decăt maximul admis).

Aceste particule, de circa 1/30 din grosimea unui fir de păr uman, pot pătrunde adânc în plămâni şi sunt capabile să provoace probleme respiratorii.

Regimul chinez a declarat că va introduce reglementări pentru emisiile auto, potrivit presei de stat. Cu toate acestea, se crede că poluarea aerului cea mai mare din China este cauzată de arderea cărbunelui pentru energie electrică, China fiind cea mai mare consumatoare mondială de cărbune.

"Nivelurile de poluare maximă sunt extreme chiar şi pentru Beijing," a declarat Li Yan, şeful de la Beijing al campaniei Greenpeace Asia de Est, conform Bloomberg News. "Deşi guvernul a anunţat eforturi pentru a reduce poluarea, problema este regională şi pentru a rezolva problema din Beijing, trebuie, de asemenea, să se rezolve poluarea industrială din regiunile învecinate, cum ar fi Hebei şi Tianjin şi chiar şi în zone mai îndepărtate cum ar fi Mongolia Interioară".

Banca Mondială estimează că în China se află 16 din cele 20 cele mai poluate oraşe de pe glob, oraşul Linfen fiind descris ca "oraşul cel mai poluat din lume".

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe