Retrospectivă Epoch Times 2012: Poliţia în alertă din cauza protestelor anti-poluare în China

Poluarea in China a atins cote din ce in ce mai  alarmante in prezent. In foto, o rafinarie petroliera din Fushun, provincia nord-estica chineza Liaoning.
Poluarea in China a atins cote din ce in ce mai alarmante in prezent. In foto, o rafinarie petroliera din Fushun, provincia nord-estica chineza Liaoning. (STR / AFP / Getty Images)

“Locuitorii se pregătesc pentru a susţine o demonstraţie puternică împotriva poluării. Pentru a evita posibilele confruntări, le cerem locuitorilor să protesteze paşnic, raţional şi nonviolent pentru a atinge scopul”, anunţa un mesaj pe internet chemând oamenii la demonstraţii pe data de 19 august pentru proteste în masă împotriva poluării apei.

Un activist pentru drepturile omului din Shanghai, numit fictiv Mr. Wu, a afirmat că poliţia nu ar trebui să interfereze cu protestatarii. “Pentru a avea apă curată, i-am invitat şi pe ei să ia parte.“

Poliţia îi suspectează pe activiştii pro-democraţie din Shanghai, Wang Jianhua, închis timp de2 ani pentru participarea la protestul din 1989 din Piaţa Tiananmen şi Yang Qinheng, alt activist, ca fiind organizatorii protestului.

Yang, care a stat 2 ani în închisoare în 1983, a declarat că a fost interogat după ce a fost arestat. Yang şi Wang nu pot explica care a fost rolul lor exact în organizarea protestelor.

Mr. Wu, a declarat: poliţia s-a panicat când a aflat de mesajul care s-a răspândit pe internet şi prin SMS-uri. Poliţia probabil se teme de faptul că activiştii pro-democraţie şi protestatarii se vor uni şi vor folosi protestul pentru a-şi trimite mesaje – mai mult decât de a fi preocupaţi de lucruri legate de mediu.

Yang a afirmat că protestul a fost organizat foarte bine, acesta fiind un motiv de îngrijorare pentru mulţi din Shanghai.

Poliţia a reţinut activiştii, a monitorizat discuţiile online şi a supravegheat persoanele suspectate ca fiind organizatorii protestelor, se susţine în interviurile şi pe conturile online.

Acest protest s-a declanşat la mai puţin de o lună după ce zeci de mii de locuitori ai unui orăşel din China au trecut de blocada poliţiei şi au descins într-o clădire guvernamentală la data de 28 iulie, în primă fază prinzându-l pe primar şi dezbrăcându-l, în tentativa de a stopa un proiect industrial. Protestatarii încercaseră să îl determine să poarte un tricou cu mesaje împotriva poluării.

Aproximativ 1000 de poliţişti şi angajaţi ai forţelor armate au ajuns la scurt timp după incursiunea iniţială, şi i-au înconjurat pe localnici. Nu au recurs la gaz lacrimogen sau la atacuri violente, după cum deseori este cazul când protestele în masă sunt suprimate în China.

La mai puţin de 5 ore în urma insurgenţei, protestatarii au ieşit victorioşi. La ora 10:55 a.m., postarea de pe Weibo făcută de către poliţie afirma: „Autorităţile din Nantong au decis ca Proiectul Apelor Menajere din Nantong să fie anulat definitiv!”

Peste 10.000 de liceeni şi studenţi din Qidong au folosit aplicaţii media, precum serviciul popular QQ, pentru a organiza protestul şi marşul, conform Centrului pentru Drepturile Omului şi Democraţie din Hong Kong.

Protestul fusese anunţat cu cel puţin o săptămână înainte, şi i s-a făcut publicitate prin postere inteligent realizate. Dl. Chen a spus că funcţionarii locali au exercitat presiuni asupra oamenilor, ca să nu protesteze, cerând fabricilor să aibă program în timpul weekend-ului şi punându-i pe locuitori să semneze înţelegeri conform cărora nu vor ieşi în stradă. „Guvernul i-a ameninţat şi pe părinţii studenţilor: „Dacă vreţi copiii dvs. să meargă la facultate şi să aibă un loc de muncă, fiţi atenţi”, a afirmat dl. Chen. „Apoi, au blocat informaţiile privind protestul, difuzate pe Internet.”

De asemenea, autorităţile au bătut un jurnalist de la Asahi Shimbun, un important ziar japonez, conform unui articol pe care cotidianul l-a publicat online.

În ciuda abţinerii iniţiale de la acte brutale, poliţia a început să folosească violenţă în timpul după-amiezii, după ce au sosit întăriri din regiunile învecinate. Apoi au apărut mărturii despre răniri şi cel puţin o moarte neconfirmată, localnicii aşteptându-se la posibile represalii violente.

Protestul din Qidong a şocat autorităţile centrale din Beijing, conform unui reportaj aparţinând United Daily News din Taiwan. Reportajul a afirmat că secretarii de partid din provincia Jiangsu şi din oraşul Nantong au călătorit amândoi până în capitală, pentru a informa liderii de la centru despre incident.

Deşi oficialii locali au promis să anuleze proiectul privitor la conductă, Oji Paper Co., fabrica japoneză a cărei conductă era obiectul disputei, a reluat construcţia la 29 iulie, conform ştirilor Kyodo din mass-media japoneză.

De asemenea, o serie de declaraţii de pe site-ul web al companiei au fost modificate de curând. Iniţial, site-ul a afirmat că autorităţile din Nantong aprobaseră deversarea apelor reziduale purificate şi tratabile în fluviul Yangtze, fiind responsabile pentru construcţia conductei spre Marea Chinei de Est.

Cu toate acestea, referirile la autorităţile din Nantong au fost şterse după aceea. Internauţii chinezi au considerat că aceasta a fost o tentativă de a ascunde locul de destinaţie al apei menajere. Reziduurile conţin dioxine, un tip toxic de deşeuri industriale pe care Agenţia de Protecţia Mediului din Statele Unite le clasifică în categoria carcinogenelor.

Diverse comentarii online indicau că un nou protest ar putea fi iminent: „Acum este mai bine decât niciodată. Shanghai, Taicang, Haiman şi Qidong sunt toate incluse” şi „Sunt gata să plec la plimbare. Vreţi să veniţi să oferiţi susţinere?” Au fost chemaţi oameni pentru proteste pe ambele maluri ale fluviului şi pentru a pune capăt afacerii acuzate ca fiind poluantă.

Industria media a noastră este moartă şi guvernul nostru este în aceeaşi stare!

Dl. Yu din Qidong a declarat pentru Epoch Times că oamenii se trezesc odată cu sporirea degradării mediului, având loc din ce în ce mai multe proteste împotriva poluării în ultimii ani. ”Locuitorii din regiunea Deltei fluviului Yangtze trebuie să coopereze şi să lupte pentru drepturile lor, spre a declanşa un protest chiar mai mare şi a ne proteja mediul de viaţă”.

Dl. Wang, un locuitor din Shanghai, a comunicat unui reporter Epoch Times că proiectul este, pur şi simplu, un transfer de deşeuri din ţările dezvoltate într-o ţară în curs de dezvoltare, în dauna localnicilor şi mediului natural. În schimb, singurele beneficii sunt dezvoltarea politică şi interesul personal.

În perioada 21-28 octombrie a avut loc un protest pentru blocarea extinderii unei fabrici de produse chimice, filială a Corporaţiei de Petrol şi Chimicale - o importantă companie petrolieră administrată de stat, care produce para-xilen, un solvent industrial periculos.

Un protestatar arestat pe 24 octombrie a declarat pentru The Epoch Times: "Protestatarii din faţa guvernului districtului au cerut să vorbească cu autorităţile. Doar un oficial a venit să vorbească cu noi, iar noi am blocat traficul în faţa birourilor guvernamentale. Mai târziu ei au ordonat poliţiei să ne scoată de acolo. Peste 200 de poliţişti au venit şi au arestat 14 persoane la ora 15:00, pe 24 octombrie: şapte bărbaţi şi şapte femei. Mulţi au fost răniţi. Dintre cei arestaţi, cinci au fost eliberaţi pe cauţiune. Nu ştim unde sunt celelalte nouă persoane. Poliţia anti-revoltă a fost violentă. Când ne-am opus arestării, ne-a lovit."

Protestatarul a continuat să explice cum a fost tratat: "Am multe vânătăi sângerânde pe gât. Buzele mi-au fost sparte. Poliţia m-a lovit peste cap şi m-a forţat să stau ghemuit pe pământ. M-au urcat cu forţa într-o maşină de poliţie. Am început să vomit din cauza loviturilor la cap, dar nimeni nu a făcut nimic. Nu mi-au permis să vorbesc sau să efectuez apeluri telefonice. Mai târziu m-au ţinut în secţia de poliţie Luotuo".

Domnul Hu, un negustor din apropierea centrului protestelor, a declarat pentru The Epoch Times că a văzut zeci de mii de protestatari în stradă. "Toată lumea scanda "PX ieşi din Ningpo, vrem să trăim, vrem să fim sănătoşi". Hu a spus că mass-media de stat nu a raportat niciun protest, iar autorităţile au susţinut că oamenii vor fi concediaţi dacă vor lua parte la proteste. Domnul Hu a fost arestat ulterior, conform unor surse Epoch Times."

Protestatarii au aplaudat şi au plâns când l-au văzut pe reporterul englez Angus Walker, un jurnalist de la ITV news, la faţa locului, în conformitate cu un mesaj de pe Weibo, care a fost ulterior blocat.

"Am fost acolo. Când a apărut mass-media străină, aplauzele au durat o lungă perioadă de timp şi o mulţime de oameni, inclusiv un militar aflat la 10 metri distanţă, avea lacrimi în ochi", potrivit postării unui localnic de pe Weibo.

Un alt internaut din Shanghai a scris: "Dacă chinezii salută jurnaliştii străini cu lacrimi în ochi şi cer ajutor de la "armatele străine" pentru a-i salva, industria media a noastră este moartă şi guvernul nostru este în aceeaşi stare."

Gunoaiele, cealaltă faţă a dezvoltării chineze

Noua conducere a regimului chinez se va confrunta cu o poluare gravă şi ca urmare a proliferării fabricilor şi a acumulării de gunoaie, produse de noua societate de consum. Mii de oameni îşi câştigă viaţa sortând gunoaiele în Beijing.

Numai în Beijing există 170.000 de 'gunoieri', care parcurg străzile capitalei în căutare de carton, plastic, fier sau plăci de aluminiu, notează miercuri ziarul ABC.

'Este o muncă murdară şi ne petrecem toată ziua pe stradă, dar e mai bine decât să muncim pentru altcineva', spune Li Bin, care a venit din provincie acum doi ani în căutarea unui viitor mai bun în capitală.

Marjele acestei afaceri sunt atât de mici încât trebuie să colecteze un metru cub de sticle de plastic (circa o mie) pentru a câştiga un euro.

În China, 85 la sută din cele 7 miliarde de tone de gunoi se acumulează la gropile menajere, multe dintre ele fără licenţă şi instalate în apropiere de zonele urbane. Prin descompunerea lor, aceste deşeuri emană în atmosferă gaze toxice de metan şi bioxid de carbon care constituie o ameninţare gravă pentru mediul înconjurător şi pentru sănătatea oamenilor.

Potrivit datelor Primăriei capitalei, cei 17 milioane de locuitori produc zilnic 18.000 tone de gunoaie, cu 7.000 mai mult decât pot procesa gropile de gunoi. Dintre acestea se reciclează mai puţin de 4 la sută, 2 la sută sunt arse, iar restul se acumulează în cele 200 gropi de gunoi care acoperă 330.000 de metri pătraţi împrejurul oraşului.

Este un adevărat focar de infecţii şi de infiltraţii toxice în pământ, iar mirosul care se degajă este atât de puternic încât primăria a fost nevoită să instaleze ventilatoare uriaşe pentru a împrăştia duhoarea. În această luptă grea cu gunoaiele o legiune întreagă de oameni patrulează străzile cu bicicletele încărcate cu munţi de cartoane, peturi sau fier vechi.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe