Poliţia din Shanghai în alertă din cauza protestelor anti-poluare

Localnicii se uită la proteste în Qidong, un oraş din aproapierea oraşului Shanghai, de pe un acoperiş din apropiere, pe 28 iulie. Activiştii au îndemnat la proteste în Shanghai, iar poliţia face arestări şi pune oameni sub supraveghere.
Localnicii se uită la proteste în Qidong, un oraş din aproapierea oraşului Shanghai, de pe un acoperiş din apropiere, pe 28 iulie. Activiştii au îndemnat la proteste în Shanghai, iar poliţia face arestări şi pune oameni sub supraveghere. (Peter Parks / AFP / Getty Images)

Poliţia din Shanghai se pregăteşte pentru proteste in masa împotriva poluării apei, după ce pe internet au circulat mesaje care chemau oamenii la demonstraţii pe data de 19 august.

Poliţia a reţinut activiştii, a monitorizat discuţiile online şi a supravegheat persoanele suspectate ca fiind organizatorii protestelor, conform cu interviurile şi conturile online.

Protestatarii sunt înfuriaţi de poluarea din zona rezervorului Qingcaosha lângă Shanghai. “Poluarea de la fabrica de hârtie a afectat puternic oraşul Shanghai” este o informaţie care a circulat pe internet pentru a chema oamenii la protest în Shanghai şi Dalian.

“Locuitorii se pregătesc pentru a susţine o demonstraţie puternică împotriva poluării” se spunea în rmesaj. “Pentru a evita posibilele confruntări, le cerem locuitorilor să protesteze paşnic, raţional şi nonviolent pentru a atinge scopul”.

La sfârşitul lunii iulie, protestatarii din Qidong - oraş localizat lângă Shanghai - au reuşit să spargă blocada poliţiei şi au “atacat” o clădire a guvernului înainte de a-i rupe tricoul primarului. Protestatarii s-au plâns de construcţia unor conducte care ar fi transportat deşeurile generate de o fabrică de hârtie japoneză.

Ulterior, protestatarii s-au temut că şi fără conducte, reziduurile toxice tot vor ajunge în râul Yangtze şi vor contamina sursa de apă a oraşului Qingcaosha.

Poliţia îi suspectează pe activiştii pro-democraţie din Shanghai, Wang Jianhua, care a fost închis pentru 2 ani pentru participarea la protestul din 1989 Piaţa Tiananmen şi Yang Qinheng, alt activist, ca fiind organizatorii protestului.

Yang, care a stat 2 ani în închisoare în 1983, a declarat că a fost interogat săptămâna trecută după ce a fost arestat. Yang şi Wang nu pot explica care este rolul lor exact în organizarea protestelor.

Un activist pentru drepturile omului din Shanghai, numit fictiv Mr. Wu, a declarat: poliţia s-a panicat când a aflat de mesajul care s-a răspândit pe internet şi prin SMS-uri. Poliţia probabil se teme de faptul că activiştii pro-democraţie şi protestatarii se vor uni şi vor folosi protestul pentru a-şi trimite mesaje – mai mult decât de a fi preocupaţi de lucruri legate de mediu.

Shanghai a construit rezervorul Qingcaosha la gura râului Yangtze din 2007, cu scopul de a înlocui sistemul de alimentare cu apă de pe râul poluat Huangpu, localizat lângă Shanghai. Localnicii sunt îngrijoraţi ca sursa de apă Qingcaosha este ameninţată de poluarea de la fabrica de hârtie.

Yang a afimat că protestul a fost organizat foarte bine, acesta fiind un motiv de îngrijorare pentru mulţi din Shanghai.

Mr. Wu a spus că poliţia nu ar trebui să interfereze cu protestatarii. Pentru a avea apă curată, i-am invitat şi pe ei să ia parte.