Beijingul are o poziţie mai dură în legătură cu Bo Xilai

Fostul lider al Partidului Comunist Chinez din Chongqing, Bo Xilai, martie 2012
Fostul lider al Partidului Comunist Chinez din Chongqing, Bo Xilai, martie 2012 (Mark Ralston / AFP / Getty Images)

Săptămâna trecută, Beijingul a fost inundat de zvonuri despre o serie de evenimente, inclusiv rapoarte privind o tentativă de asasinare. Ce s-a întâmplat nu este clar.

Totuşi, un lucru este clar: timp de şapte luni, întrebarea cheie cu care s-a confruntat Partidul Comunist Chinez (PCC) a fost soarta lui Bo Xilai, fostul şef de partid demis din oraşul central-vestic Chongqing. Cea mai bună presupunere sugerează că evenimentele enigmatice recente ce au avut loc la Beijing pot fi înţelese ca o schimbare în manevrarea cazului lui Bo.

Următoarele evenimente sunt doar câteva dintre cele care au avut loc săptămâna trecută şi care au fost teme asupra cărora s-au făcut speculaţii de către oamenii din Beijing şi din străinătate.

Pe 3 şi 4 septembrie, Zhou Yongkong, ţarul securităţii naţionale, a cărui putere au încercat să o limiteze actualul lider al PCC Hu Jintao şi premierul Wen Jiabao, a inspectat sistemul juridic din Hefei, inclusiv Tribunalul Hefei.

În acea instanţă, procesul pentru omor al soţiei lui Bo, Gu Kailai, s-a încheiat pe 10 august. Apariţia lui Zhou în Hefei a fost menită să semnaleze aprobarea sa privind tratament relativ indulgent aplicat lui Gu la proces?

Pe 4 septembrie, secretarul american de stat Hillary Clinton a început o vizită de două zile în China. Potrivit unui înalt oficial al Departamentului american de Stat, viitorul lider al PCC Xi Jinping şi-a anulat o întâlnire cu Hillary Clinton "din motive neaşteptate", producând zvonuri referitoare la o ruptură între Statele Unite şi China, fie privind o tentativă de asasinat asupra vieţii lui Xi, fie privind o posibilă durere de spate.

Pe 5 septembrie, agenţia oficială de ştiri Xinhua a anunţat că fostul vice-primar din Chongqing şi şef de poliţie, Wang Lijun, a fost acuzat în mod oficial pentru patru infracţiuni.

Pe 7 septembrie, Reuters a publicat un raport în exclusivitate despre conversaţiile ce au avut loc în ultimele şase săptămâni, în care Xi i-a explicat reformistului Hu Deping, fiul liderului reformator al PCC Hu Yaobang, despre necesitatea de a evolua rapid în realizarea reformei.

"Diplomaţia nu poate fi tratată cu indiferenţă"

Suspansul privind motivul anulărilor întâlnirilor programate de Xi cu secretarul de stat Clinton continuă.

Pe 9 septembrie, site-ul dizident Boxun a citat o sursă internă nemenţionată care a susţinut că Xi şi-a anulat toate activităţile diplomatice pentru a se concentra asupra pregătirii celui de-al optsprezecelea Congres al Partidului. O altă presupunere, mai puţin populară, este că Xi şi-a anulat în mod intenţionat întrevederile cu dna Clinton pentru a-şi arăta nemulţumirea faţă de poziţia SUA în disputa Mării Chinei de Sud. S-a mai spus că Xi ar avea probleme cu spatele.

Aceste explicaţii sunt foarte puţin probabile. În China aproape toată lumea ştie regula celebră instituită de fostul premierul Zhou Enlai: "Diplomaţia nu poate fi tratată cu indiferenţă."

Anularea de urgenţă a unei reuniuni programate cu vizitatori străini la nivel de stat este considerată o insultă la adresa oaspeţilor şi, prin urmare, inacceptabilă. Acest lucru nu s-a întâmplat aproape niciodată înainte, nici chiar în timpul lui Mao Zedong.

În plus, nu se ştie ca China să fie supărată pe Singapore sau Rusia, iar Xi a anulat în aceeaşi zi şi întâlnirile cu primul ministru din Singapore şi un oficial rus.

Zvonurile care au circulat timp de mai multe zile pe micro-blog-ul Weibo au oferit un motiv mai grav pentru anularea întâlnirilor: s-a spus că a fi avut loc o tentativă de asasinat asupra lui Xi.

Pe 8 septembrie, Boxun a citat o sursă neconfirmată în relatarea conform căreia maşina lui Xi Jinping a fost lovită de două SUV-uri în noaptea de 4 septembrie. Relatarea a fost ştearsă la mai puţin de două ore. Despre Xi s-a spus că a fost dus la spital 301 şi ar fi în stare stabilă.

Acelaşi raport a susţinut că He Guoqiang, un membru al Biroului Politic al Comitetului Permanent – grupul format din nouă membri care conduc PCC – a fost implicat într-un alt accident, la o ora după cel al lui Xi, şi că este în stare critică.

He Guoqiang este şeful secretei Comisii Centrale pentru Inspecţie Disciplinară şi a condus ancheta împotriva lui Bo Xilai. Se crede că atât Xi cât şi He au jucat roluri importante în eliminarea lui Bo.

Aterizare uşoară

Nu la mult timp după ce Wang Lijun a fugit din Chongqing, pe 6 februarie, pentru a solicita azil la Consulatul SUA din Chengdu, Bo Xilai a fost demis din funcţiile deţinute şi supus unui interogatoriu abuziv de partid. Cu toate acestea, în ultimele luni, Bo pare să se îndrepte spre o 'aterizare uşoară'.

Bo a fost persoana cheie din puternica fracţiune de partid instituită de fostul lider PCC Jiang Zemin şi s-a zvonit că ar urma sa facă parte din Biroul Politic al Comitetului Permanent. În timpul perioadei în care Wang s-a aflat în Consulatul SUA, se spune că ar fi dezvăluit o tentativă de lovitură de stat planificată de Bo Xilai şi Zhou Yongkang împotriva lui Xi, după ce Xi ar fi preluat puterea, la al 18-lea Congres al Partidului.

După ce Wang a fost luat în custodia autorităţilor centrale de partid, Bo nu a fost acuzat de nici un fel de lovitură de stat. În schimb soţia sa, Gu Kailai, a fost acuzată de uciderea omului de afaceri britanic, Neil Heywood, în noiembrie 2011, o crimă pe care Wang ar fi ascuns-o la momentul respectiv, deşi a păstrat probele incriminatoare.

Procesul lui Gu de luna trecută părea să fie gestionat într-un mod favorabil pentru ea şi Bo. Numele lui Bo nu a fost menţionat la proces, cu excepţia faptului că mass-media de stat a numit-o pe Gu "Bogu Kailai."

Instanţa părea să accepte argumentele dezincriminatoare invocate în numele lui Gu, oferindu-i o condamnare la moarte cu suspendare. După doi ani, această sentinţă poate fi comutată la închisoare pe viaţă, iar această sentinţă poate fi redusă pentru bună purtare, dacă instanţa consideră potrivit.

În septembrie, revista Open Magazine din Hong Kong a publicat raportul exclusiv al redactorului său şef, conform căruia liderii de vârf ai PCC au ajuns la un acord ca Bo să fie demis din toate funcţiile de partid deţinute, dar să-şi păstreze calitatea de membru de partid şi să fie scutit de sancţiuni penale. S-a susţinut că decizia a fost luată la întâlnirea Beidaihe, care este ultima întâlnire cu uşile închise înainte de cel de-al 18-lea Congres al Partidului.

S-a crezut că decizia de la Beidaihe era necesară pentru a menţine un echilibru de putere în partea de sus a partidului şi pentru a preveni un eventual colaps.

Un alt semn că Bo are parte de o aterizare uşoară a fost anunţul reprezentanţilor Congresului Naţional al Poporului de pe 31 august: Bo a ajuns pe listă.

Vizarea lui Bo

Perspectivele lui Bo s-au schimbat brusc pe 5 septembrie, când au fost anunţate acuzaţiile împotriva lui Wang Lijun.

Cele patru capete de acuzare sunt încălcarea legii în scopuri egoiste, dezertarea, abuz de putere şi luare de mită. Anterior, cei care au urmărit cazul lui Wang au ghicit că el va fi acuzat de trădare.

În descrierea acuzaţiei de încălcare a legii în scopuri egoiste, procurorul a spus: "[Deşi Wang] a ştiut dinainte, că Bogu Kailai era suspectată de uciderea lui Neil Heywood, el şi-a neglijat conştient îndatoririle şi a încălcat legea pentru câştig personal, astfel încât Bogu Kailai să nu fie trasă la răspundere juridică."

În timp ce această acuzaţie pare rezonabilă, ea contrazice acuzaţia de dezertare. De asemenea, ea îl scoate în evidenţă pe Bo Xilai. Dacă Wang ar fi ascuns în mod voluntar faptele comise de Gu Kailai, el nu ar fi avut niciun motiv să dezerteze la Consulatul SUA.

Dacă Wang nu a ascuns în mod voluntar faptele lui Gu, el trebuie să fi făcut acest lucru sub presiune. Faptul că Wang l-ar şantaja pe Bo este de neconceput. Dar Bo l-ar putea recompensa pe Wang, fiind singurul din Chongqing care ar fi putut exercita presiuni asupra lui Wang.

Descrierea acuzaţiei de abuz de putere îl leagă tot de Bo. Potrivit procurorilor, "Wang a folosit în mod ilegal măsuri tehnice de recunoaştere, fie fără aprobarea autorităţilor, fie prin falsificarea documentelor de aprobare."

Wang a deţinut cea mai înaltă poziţie în cadrul poliţiei din Chongqing - el avea autoritatea pentru emiterea sau semnarea documentelor de aprobare, în Chongqing. Ascultarea convorbirilor telefonice ale liderilor de vârf ai PCC nu intra în jurisdicţia lui Wang şi este ceva despre care s-a zvonit că el şi Bo ar fi făcut.

Într-adevăr, Wang Lijun nu avea niciun motiv pentru o astfel de interceptare telefonică. El era doar un şef provincial de poliţie şi nu ar fi avut oportunitatea să obţină o poziţie la nivel naţional pe cont propriu.

Cu toate acestea, Bo viza o poziţie în Biroul Politic al Comitetului Permanent sau chiar mai sus şi avea toate motivele pentru a dori să cunoască secretele actualilor membri ai Comitetului Permanent. Iar Wang avea de câştigat dacă îl ajuta pe Bo să avanseze pe scară ierarhică.

Wang Lijun a comis multe crime, inclusiv efectuarea a mii de recoltări de organe pe viu şi de experimente de transplant asupra practicanţilor Falun Gong, torturarea sau chiar torturarea letală a suspecţilor din campania lui Bo "Loveşte negrul" (presupusa campanie ce viza mafioţii); violarea ofiţerilor de poliţie de sex feminin, şi aşa mai departe.

Acuzaţiile aduse împotriva lui Wang nu aveau legătură cu faptul că a încălcat legea, ci erau menite să satisfacă o necesitate politică. Aceeaşi necesitate impune explicarea acuzaţiilor pentru public, odată ce acestea sunt depuse.

Doar acuzaţia de dezertare era mai mult decât avea nevoie partidul pentru a face tot ce voiau cu Wang. Introducerea altor acuzaţii provoacă necazuri inutile pentru PCC la nivel cental Central, cu excepţia cazului în care se pregăteşte terenul pentru acuzarea lui Bo.

La două zile după ce Wang a fost acuzat, a fost publicat raportul privind conversaţiile private dintre Xi Jinping şi Hu Deping.

În timp ce Xi a vorbit în cea mai mare parte despre cum să rezolve problemele cu care se va confrunta după ce va prelua conducerea, Xi a menţionat că el nu era aliatul lui Bo. Cazul lui Bo va fi manevrat cu stricteţe, în conformitate cu disciplina de partid şi cu legea.

Aceasta este prima dată când Xi, sau orice alţi lideri de vârf, alţii decât Wen Jiabao, au menţionat despre manevrarea cazului lui Bo potrivit legii. Xi este şi primul care s-a distanţat de Bo de la izbucnirea scandalului.

Nimeni din afara zidurilor roşii înalte ale complexului conducerii PCC din Zhongnanhai nu va şti cu siguranţă ce s-a întâmplat săptămâna trecută la Beijing. Schimbarea în ton faţă de Bo Xilai ar putea fi rezultatul unui curs trasat de Xi, sau ar putea fi o reacţie la evoluţiile de până acum. Un lucru este sigur, jocul abia a început.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe