Următorul lider chinez, Xi Jinping, lipseşte pentru că ...? ...

Vice chairman and next annointed communist leader Xi Jinping at a political meeting in Beijing in March. Xi missed several important engagements with foreign officials recently, and netizens have come up with a variety of colorful explanations as to why.
Vice chairman and next annointed communist leader Xi Jinping at a political meeting in Beijing in March. Xi missed several important engagements with foreign officials recently, and netizens have come up with a variety of colorful explanations as to why. (Feng Li / Getty Images)

Natura are oroare de vid. Şi moara chineză a zvonurilor de pe Internet are oroare faţă de o lipsă de explicaţii - astfel încât se luptă din greu să umple golurile. Faptul că Xi Jinping, următorul lider al Partidului Comunist Chinez, iar în prezent vice-preşedinte, a lipsit recent de la mai multe întâlniri oficiale importante, a fost suficient pentru a băga bloggerii în priză.

Tot felul de explicaţii au fost oferite pentru eşecul lui Xi de a se întâlni cu secretarul de stat Clinton şi cu alţi oficiali străini în week-end. Luni, el a ratat o întâlnire programată cu prim-ministrul danez Helle Thorning-Schmidt, un indiciu că una dintre cele mai variate explicaţii despre ceea ce s-a întâmplat cu el ar putea fi adevărată.

Potrivit relatărilor, oficialii chinezi au spus oficialilor americani că o "durere de spate" l-a împiedicat pe Xi să se întâlnească cu Clinton. Dar această explicaţie a provocat şi mai multe întrebări din partea chinezilor avizi după ştiri, decât a răspuns. Ultima dată când Xi a apărut în public a fost pe 1 septembrie.

El s-a lovit la spate într-o tentativă de asasinat, susţinea o părere (vesta antiglonţ "Made in China" era defectă, a glumit un internaut).

Nu, s-a rănit la spate în timp ce înota (sau poate juca fotbal), a susţinut un alt internaut.

Dar părerea care a atras cele mai multe comentarii a fost că el s-a lovit la spate, sau mai rău, într-un accident de maşină.

Site-ul dizident chinez din străinătate, Boxun, a relatat luni cu toată seriozitatea că Xi şi şeful Comisiei Centrale pentru Inspecţie Disciplinară, He Guoqiang, s-au rănit în două accidente rutiere separate care au avut loc pe 4 septembrie. Site-ul a continuat cu descrierea presupuselor ore şi locuri şi cu oferirea tuturor informaţiilor relevante.

Raportul a spus că Spitalul Militar 301 este în prezent foarte păzit, sugerând că un oficial de nivel înalt este tratat actualmente acolo.

Potrivit poveştii de pe Boxun, o sursă a afirmat că un ofiţer militar, care era un susţinător fervent al membrului exclus din Biroul Politic, Bo Xilai, s-a aflat în spatele unui complot împotriva lui Xi şi a căutat să se răzbunare pentru modul în care a fost manevrat cazul lui Bo.

Raportul a susţinut că puternicul ţar al securităţii, Zhou Yongkang, un aliat al fostului lider Jiang Zemin şi al lui Bo, a fost probabil implicat în complot.

Boxun a înlăturat articolul cu două ore mai târziu, fără nici o explicaţie.

Zhang Tianling, profesor adjunct la Universitatea George Mason şi comentator frecvent asupra politicii regimului chinez, a declarat pentru The Epoch Times că Ministerul Afacerilor Externe neagă imediat dacă vreun oficial de partid de rang înalt este rănit sau bolnav, astfel încât afirmaţiile sale nu au mare însemnătate.

"De exemplu, când Huang Ju, fostul vice-premier al Consiliului de Stat, a fost declarat bolnav în fază terminală - chiar dacă era adevărat - Ministerul Afacerilor Externe a afirmat că Huang se simţea foarte bine şi îşi revenea", a spus Zhang. Câteva luni mai târziu Huang Ju a murit din cauza bolii sale.