Beijingul "sărbătoreşte" Ramadanul: oficialii comunişti invită uigurii musulmani la prânz

(LUIS ACOSTA / AFP / Getty Images)

Potrivit Asia News, în China, guvernul din provincia vestică Xinjiang a pus moscheile sub monitorizare şi a interzis grupurile de studiu şi rugăciune. Uigurii musulmani sunt invitaţi la prânz, iar dacă refuză să mănânce sunt acuzaţi de „infracţiuni premeditate”.

Sărbătoarea Ramadanului a început cu 2 zile în urmă, şi cere credincioşilor musulmani să se abţină de la mâncare, băutură, tutun şi sex în timpul zilei. Musulmanii din întreaga lume sunt liberi să urmeze aceste cerinţe ale credinţei lor. Nu acelaşi lucru se poate spune însă şi despre cei din China, unde guvernul comunist persecută orice minoritate religioasă, sau mişcare spirituală care nu se supune „politicii de partid”.

Dilxadi Rexiti, purtătorul de cuvânt al Congresului Mondial al Uigurilor, declară că reprezentanţi ai guvernului chinez local vizitează membri importanţi ai comunităţii, oferindu-le fructe şi băuturi în timpul zilei. Astfel, liderii religioşi uiguri sunt puşi în situaţii stânjenitoare, căci refuzul lor de a mânca în timpul zilei le poate aduce acuzaţii din partea oficialilor de genul „infracţiunea de ofensă premeditată”.

Uigurii sunt de mai mult timp ţinta unei campanii de represiune şi de control din partea guvernului central chinez care cel mai recent a interzis chiar educaţia religioasă pentru copii, interzicându-le accesul în moschei.

Uigurii nu sunt unica minoritate religioasă persecutată de către regimul dictatorial de la Beijing.

În grupul victimelor persecuţiei intră creştinii, tibetanii şi practicanţii Falun Gong. Aceştia din urmă sunt supuşi celei mai crunte persecuţii din zilele noastre. Aruncaţi în lagăre de muncă forţată, lăsaţi fără locuri de muncă, şi transformaţi în bănci vii de organe pentru transplant, sunt forme de manifestare ale unei persecuţii care a început la 20 iulie 1999.