Beneficiile cardiovasculare ale turmericului sunt la fel de puternice precum exerciţiile fizice


Extrasul de turmeric are diverse beneficii pentru reducerea problemelor cardiovasculare.
Extrasul de turmeric are diverse beneficii pentru reducerea problemelor cardiovasculare. (www.greenmedinfo.com)

Nimic nu poate înlocui exerciţiile fizice, dar extractul de turmeric face o treabă destul de bună în obţinerea unora dintre efectele benefice ale efortului fizic în ceea ce priveşte sistemul cardiovascular. Acest lucru se observă cel mai notabil la femeile ce trec prin schimbări adverse în sănătatea arterială şi care sunt asociate cu înaintarea în vârstă.

În ciuda lipsei generale de interes din partea medicilor în privinţa rolului turmericului în prevenirea bolilor de inimă, există un număr semnificativ de studii publicate pe tema remarcabilelor sale proprietăţi cardioprotectoare. De asemenea, au fost publicate 30 de rezumate pe marginea acestui subiect în baza de date disponibilă la adresa http://www.greenmedinfo.com/greenmed/topic/18768/focus/6063/page

Anul trecut, a fost publicat, în Jurnalul American de Cardiologie, un studiu (http://www.greenmedinfo.com/blog/turmeric-compound-reduces-post-bypass-heart-attack-risk-56#_edn1) care a descoperit faptul că extractul de turmeric reduce riscul pentru atac de cord după o operaţie de bypass cu până la 56%.

Un alt studiu remarcabil publicat în Jurnalul de Cercetări în Nutriţie în 2012 a arătat că curcumina, principalul polifenol din turmeric şi care dă condimentului culoarea sa aurie, este la fel de eficient în îmbunatăţirea funcţiei vasculare la femeile postmenopauzale precum exerciţiile moderate de aerobic.

Studiul, desfăşurat pe durata a opt săptămâni, a implicat 32 de femei postmenopauzale ce au fost împărţite în trei grupuri: un grup de control ce nu primea tratament, un grup ce făcea exerciţii şi un grup ce primea curcumina. Cercetătorii au constatat sănătatea căptuşelii vaselor de sânge (cunoscută sub numele de endoteliu) studiată prin folosirea ultrasunetelor pentru a măsura dilataţia fluxului mediată de la nivelul arterelor, un binecunoscut indicator al elasticităţii arteriale şi prin urmare a funcţiei endoteliale. Tulburarea funcţiei endoteliale este considerată a fi cauza fundamentală pentru dezvoltarea aterosclerozei. Prin urmare, tot ceea ce poate preveni, reduce sau inversa disfuncţia endotelială ar putea, astfel, să reducă morbiditatea şi mortalitatea asociate cu bolile cardiovasculare.

Subiecţii din grupul pentru curcumina au primit zilnic 150 grame extras de turmeric, timp de 8 săptămâni, ceea ce a furnizat corpului 25 mg de nanoparticule coloidale dispersate de curcumina. Dieta şi obiceiurile lor privind exerciţiile au rămas neschimbate pe durata perioadei studiului.

Subiecţii din grupul cu exerciţii au trecut printr-un program de exerciţii aerobice timp de mai mult de 3 zile pe săptămână (2 sau 3 sesiuni supravegheate şi pregătire suplimentară acasă). De-a lungul celor 8 săptămâni ale programului de exerciţii, ce implică mers cu bicicleta şi mers pe jos, subiecţii au executat sesiuni cu durate cuprinse între 30 şi 60 de minute, variind în intensitate de la 60% din rata maximă a bătăilor inimii (determinată individual în faza iniţială a studiului) la 70-75% din această rată în cea de-a doua jumătate a studiului.

După 8 săptămâni de intervenţie, dilataţia flux mediată a crescut semnificativ atât în grupul de exerciţii cât şi cel care folosea curcumina, comparativ cu grupul de control. Cercetătorii au concluzionat că:

“Studiul de faţă a arătat că ingerarea regulată a curcuminei sau pregătirea regulată cu ajutorul exerciţiilor aerobice au îmbunătăţit semnificativ funcţia endotelială. Magnitudinea îmbunatăţirii funcţiei endoteliale în această măsură sugerează faptul că curcumina ar putea preveni, în cazul femeilor postmenopauzale, declinul funcţiei endoteliale asociat cu înaintarea în vârstă.”

În timp ce acest studiu este încurajator pentru cei care folosesc deja turmeric în dieta lor, sau poate folosesc un supliment de curcumina pentru a evita o gamă largă de posibile boli (noi am indexat peste 600 de afecţiuni care ar putea fi ameliorate în urma ingerării de turmeric/curcumina http://www.greenmedinfo.com/substance/turmeric), trebuie menţionat clar că exerciţiile nu ar trebui şi nu pot fi înlocuite cu un supliment.

De asemenea, trebuie menţionat că exerciţiile nu pot neapărat să înlocuiască rolul critic pe care turmericul îl joacă în sănătate. Bineînţeles, dacă o persoană efectuează pe parcursul vieţii sale suficiente exerciţii regulate alături de doze culinare regulate de turmeric, sinergia beneficiilor pentru sănătate depăşeşte cu mult utilizarea separată a exerciţiilor sau doar a turmericului. Studiul nu a analizat ceea ce se întâmplă dacă sunt folosite în acelaşi timp atât exerciţiile cât şi suplimentele.

Interesant, un alt studiu publicat de acelaşi grup de cercetare în 2012 în Jurnalul American de Hipertensiune a analizat efectul combinat al curcuminei şi exerciţiilor fizice la femeile postmenopauzale în privinţa îmbunătăţirii toleranţei muşchilor inimii la stres, descoperind că “exerciţiile regulate pentru rezistenţă combinate cu o doză zilnică de curcumina ar putea reduce hipertrofia ventriculară stângă într-o măsură mai mare decât monoterapia.” Hipertrofia ventriculară stângă cronică intensificată poate contribui la hipertrofia patologică a acelei regiuni a inimii şi este asociată cu presiune sanguină crescută, o boală a valvei aortice. Aceste descoperiri indică în mod clar că prin combinarea exerciţiilor fizice cu turmericul (sau curcumina) se va produce cel mai puternic beneficiu pentru sănătate.

Un alt ‘beneficiu secundar’ al îmbinării consumului de turmeric cu exerciţiile fizice este faptul că această combinaţie este un remediu ideal pentru reducerea durerilor şi inflamaţiilor asociate cu exerciţiile. Această combinaţie s-a descoperit deja a fi destul de eficientă în reducerea simptomelor asociate cu osteoartrită. Informaţii suplimentare despre aceste rezultate pot fi citite aici: http://www.greenmedinfo.com/blog/turmeric-extract-puts-drugs-knee-osteoarthritis-shame

Pentru informaţii suplimentare despre beneficiile turmericului şi curcuminei vizitaţi pagina noastră de cercetare pentru acest subiect, care include peste 1.500 de rezumate şi extrase din diverse studii: http://www.greenmedinfo.com/blog/turmeric-extract-puts-drugs-knee-osteoarthritis-shame

Pentru informaţii suplimentare despre cele peste 80 de substanţe naturale care previn, reduc sau inversează disfuncţia endotelială vizitaţi pagina dedicată acestui subiect: http://www.greenmedinfo.com/disease/endothelial-dysfunction

Acest articol a fost publicat iniţial pe pagina http://www.greenmedinfo.com/disease/endothelial-dysfunction