Beneficiile consumului de ciuperci

Beneficiile consumului de ciuperci
Beneficiile consumului de ciuperci (Facebook)

Ciupercile pot părea banale, ignorate de mulţi în alimentaţie, dar au excelente proprietăţi conferite de antioxidanţi, ceea ce le transformă în alimente-minune. Asta pentru că nu conţin nici un fel de grăsime, zahăr ori sare şi sunt o sursă valoroasă de fibre, vitamine şi minerale.

Ciupercile sunt legume care pot fi incluse aproape în orice preparat culinar. Sunt pe cât de gustoase şi săţioase, pe atât de sănătoase. În acest context ar trebui să acordăm multă atenţie beneficiilor aduse de ciuperci.

Beneficiile consumului de ciuperci. Ce conţin ciupercile

Ciupercile conţin toate vitaminele şi mineralele de care organismul nostru are nevoie pentru o bună funcţionare.

Sunt o sursă valoroasă de fibre şi vitamine B: vitamina B1, riboflavină (B2), niacin (B3), piridoxină (B6) şi folacin (acid folic). Ciupercile conţin şi minerale esenţiale, dintre care potasiu, cupru, fier şi fosfor. Dar cel mai semnificativ este seleniul, care nu se găseşte în prea multe fructe sau legume.

Banalele ciuperci Champignon aduc şi ele beneficii sănătăţii. Cercetătorii de la Universitatea din Pennsylvania au descoperit că doar câteva ciuperci au de 12 ori mai multă cantitate de L-Ergothioneine, un puternic antioxidant, decât germenii de grâu şi de patru ori mai mult decât ficatul de pui, considerate până acum ca fiind cele mai importante surse.

L-Ergothioneine are efect asupra substanţelor instabile care atacă permanent şi vătămează membranele celulelor, cunoscute ca radicali liberi şi protejează ADN-ul organismului de alte daune.

Beneficiile consumului de ciuperci. “Carnea vegetală”

Dintre toate legumele existente, ciupercile sunt considerate a fi cel mai bun substitut pentru carne. Spre deosebire de carne, care este un aliment greu digerabil, în digestia ciupercilor organismul investeşte un consum minim de energie. Vegetarienii şi veganii folosesc ciupercile în alimentaţia lor, înlocuind cu succes carnea.

Se recomandă ca acestea să fie consumate în stare proaspătă, crude, înăbuşite sau fripte, ori în combinaţie cu carbohidraţi. Puteţi consuma ciuperci de trei ori pe săptămână fără ca organismul să resimtă lipsa cărnii şi a energiei furnizate de consumul acesteia.

Beneficiile consumului de ciuperci. Ajută la prevenirea şi luptă împotriva cancerului

Cercetătorii spun că anumiţi compuşi din ciuperci au capacitatea de a anihila proliferarea celulelor tumorale. Aceste efecte au fost studiate în cazul cancerului de sân şi de colon. Însă sunt necesare studii suplimentare pentru a vedea în ce măsură consumul de ciuperci poate reduce riscul de apariţie a acestor forme de cancer. Câteva teste realizate pe ciuperci au arătat că şi acestea pot constitui alimente de bază dintr-o dietă anti-cancer. Conform testelor, ciupercile reuşesc să inhibe dezvoltarea celulelor canceroase, responsabile pentru evoluţia bolii necruţătoare.

Cele mai cunoscute ciuperci medicinale sunt Miitake şi Shiitake, utilizate pentru proprietăţile lor antitumorale.

Beneficiile consumului de ciuperci. Reglează tensiunea arterială

Câteva ciupercuţe albe conţin o cantitate de potasiu mai mare decât cea conţinută de o portocală, potasiul contribuind la reglarea tensiunii arteriale.

Ciupercile “urechi de lemn” pot subţia sângele, ajutând la prevenirea bolilor cardiace şi a accidentelor vascular cerebrale.

Beneficiile consumului de ciuperci. Previn oboseala şi anxietatea

Anxietatea, oboseala şi stresul se pot trata şi preveni tot cu ajutorul ciupercilor. Bogate în fibre şi vitamine din complexul B: B1, B2, B3, B6 şi acid folic, ciupercile combat oboseala, medicii indicând consumul acestora îndeosebi în astenii şi în stările de epuizare fizică.

Beneficiile consumului de ciuperci. Întăresc sistemul imunitar

Un studiu realizat pe şoareci şi publicat de American Society for Nutrition a constatat că ciupercile albe stimulează funcţia imunitară. Ele măresc producţia de proteine antivirale şi alte proteine eliberate de celule, protejând şi reparând astfel ţesuturile corpului.

Beneficiile consumului de ciuperci. Stimulează metabolismul

Vitamina B ajută la transformarea glucidelor în carburant pe care corpul îl arde apoi pentru a produce energie. Ele ajută şi la metabolizarea grăsimilor şi proteinelor. Ciupercile conţin multă vitamina B2 (riboflavină) şi B3 (niacina): 100 g ciuperci albe (aproximativ 6 bucăţi medii) conţin 36% şi respectiv 30% din doza zilnică recomandată, în timp ce aceeaşi cantitate de ciuperci pleurotus conţine 32% şi respectiv 39% din doza zilnică recomandată a acestor vitamine.

Beneficiile consumului de ciuperci. Ajută în dietele de slăbit

Un aspect deosebit de important este acela al valorii nutritive. Ciupercile au foarte puţine calorii şi un conţinut scăzut al lipidelor.

O cană de ciuperci asigură organismului 50 de calorii din care acesta îşi poate extrage energia necesară. Numărul redus de calorii le face pe acestea să devină o combinaţie interesantă pentru multe dintre dietele de slăbit.

Într-un studiu interesant publicat în Jurnalul de Endocrinologie, autorii au afirmat că numărul de lipide este la fel de mic cu nivelul de insulină, stimulat de proprietăţile unor ciuperci, transformându-le într-un excelent supliment in procesul de slăbire, ca de altfel şi în tratamentul pentru diabetici.

Beneficiile consumului de ciuperci. Previn constipaţia

Ciupercile conţin fibre alimentare care joacă un rol important în reglarea tranzitului intestinal şi prevenirea constipaţiei. Un alt compus al ciupercilor este amidonul rezistent, un tip de zahăr care asemenea fibrelor alimentare nu este distrus în cursul digestiei şi ajunge intact în colon. Sub acţiunea florei intestinale (bacterii benefice prezente în intestin), acest amidon ajută la prevenirea tulburărilor digestive.

Beneficiile consumului de ciuperci. Atenţie la ciupercile otrăvitoare

Este de preferat să cumpăraţi ciuperci din locuri autorizate, ambalate şi etichetate, căci riscaţi să cumpăraţi ciuperci necomestibile care conţin alcaloizi, substanţe organice toxice ce produc intoxicaţii ale sistemului nervos sau intoxicaţii gastrointestinale.

De asemenea, păstrate în condiţii incorecte, chiar şi ciupercile comestibile pot cauza anumite intoxicaţii.

În ţara noastră cele mai cunoscute ciuperci comestibile sunt Champignon (Agaricus bisporus), bureţii de fag (Pleurotus), mânătarca (Boletus edulis).

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră deFacebook.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Societate, cultură