Benny Ganz afirmă că partidul său va susţine moţiunea de dizolvare a Parlamentului israelian

Generalul (r) Benny Ganz, liderul partidului centrist Albastru şi Alb
Generalul (r) Benny Ganz, liderul partidului centrist Albastru şi Alb (Amir Levy / Getty Images)

Prim-ministrul alternativ al Israelului, Benny Ganz, a declarat marţi că partidul său va vota pentru un proiect de lege al opoziţiei care cere dizolvarea parlamentului, măsură care ar putea forţa cea de-a patra rundă de alegeri în mai puţin de doi ani.

Partidul centrist Albastru-Alb al lui Ganz este în prezent partenerul cheie într-o coaliţie precară condusă de Likud, de dreapta, care îl sprijină pe Benjamin Netanyahu.

Coaliţia, care s-a format abia după trei alegeri, şi după lupte dure între Netanyahu şi Ganz, nu a reuşit să determine un câştigător clar, fiind afectată de la început de lupte şi acuzaţii reciproce.

Ganz - un fost general care a ocupat poziţia de ministru al Apărării - a declarat că refuzul lui Netanyahu de a susţine o propunere de buget a arătat clar că premierul doreşte să readucă Israelul la urne.

Într-o adresare televizată, el a spus că Albastru-Alb „va vota mâine în favoarea dizolvării Knessetului [parlamentul Israelului, n.r.]”.

Votul de miercuri asupra unei măsuri susţinute de opoziţie este totuşi preliminar.

Dacă va trece, va necesita totuşi cel puţin ca două lecturi suplimentare să aibă succes în Knesset înainte de a fi convocate noi alegeri.

Cu puţin timp înainte de a vorbi Ganz, Netanyahu a lansat un videoclip pe Twitter în care îl îndemna pe Gantz să voteze împotriva măsurii.

"Acum nu este momentul alegerilor", a spus Netanyahu. „Acum este momentul unităţii”.

Guvernul de unitate Netanyahu-Ganz, convenit în aprilie, a fost parţial menit să asigure Israelului o oarecare stabilitate, după cea mai gravă criză politică din istoria sa, pe măsură ce pandemia virusului Wuhan aruncă economiile în haos.

Netanyahu urma să funcţioneze ca prim-ministru în prima jumătate a acordului de trei ani, Ganz preluând în noiembrie 2021.

Acordul a inclus mai multe prevederi care ar fi declanşat automat prăbuşirea coaliţiei, inclusiv prăbuşirea bugetului în Parlament.

Criticii lui Netanyahu îl acuză că a refuzat să treacă un buget de doi ani ca tactică pentru a se asigura că nu este forţat să predea postul de prim-ministru lui Ganz.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe