Bibi Netanyahu "este sigur" că Trump va adopta o poziţie dură la întâlnirea cu preşedintele iranian

Benjamin Netanyahu
Benjamin Netanyahu (Captură Foto)

Prim-ministrul israelian Benjamin Netanyahu a dat senzaţia că s-a obişnuit cu ideea unei posibile întâlniri între preşedintele american Donald Trump şi omologul său iranian, Hassan Rouhani la New York în septembrie, după ce, cu câteva zile în urmă, şi-a exprimat critica faţă de marile puteri care au deschis un dialog cu Iranul.

Conspiraţia pentru organizarea unui asemenea dialog a devenit evidentă în cadrul întâlnirii G7 de la Biarritz, când Emmanuel Macron a avut un invitat surpriză - pe Javad Zarif, negociatorul şef al Iranului în dosarul nuclear.

Liderul israelian, care a afirmase mai devreme că nu este momentul purtării unor convorbiri cu Iranul, a recunoscut ieri posibilitatea unei întâlniri Trump-Rouhani.

"Sunt sigur că Trump va lua o poziţie mult mai dură", a declarat Netanyahu reporterilor care călătoresc cu el la Londra, potrivit unei declaraţii a unui oficial din staff-ul premierului.

Afirmaţia de ieri este o revenire la acest subiect important pentru israelieni, după ce, în prealabil, Netanyahu declarase, în marja unei întâlniri cu premierul britanic Boris Johnson, că „nu este momentul să se poarte convorbiri cu Iranul. Acesta este momentul pentru creşterea presiunii asupra Iranului”.

Comentariul a subliniat unele dintre rarele momente în care diferenţele de opinie dintre Netanyahu şi Trump ajung să fie înfăţişate public.

Netanyahu făcuse presiuni asupra Franţei să nu angajeze negocieri cu Iranul.

Miercuri, Trump a lăsat calea deschisă unei eventuale întâlniri cu preşedintele iranian, Hassan Rouhani, la viitoarea Adunare Generală a ONU, din New York, spunând: „Orice este posibil. Ei ar dori să-şi poată rezolva problemele”.

Liderul israelian, care candidează din nou la alegerile din 17 septembrie, se laudă deseori cu influenţa pe care o are pe lângă liderii occidentali, în special cei de dreapta, precum Trump şi Johnson, afirmând că acest lucru este esenţial pentru securitatea israeliană.

Criticii săi susţin însă că apropierea de personalităţile politice de dreapta din străinătate dăunează Israelului, făcând sprijinul pentru Tel Aviv o problemă de partizanat politic în ţări prietene.

Ulterior declaraţiilor sale, Netanyahu l-a întâlnit pe secretarul american al Apărări, Mark Esper.

Teheranul respinge orice negocieri cu Washingtonul, cu excepţia cazului în care Trump renunţă la sancţiunile pe care le-a impus după ce a renunţat la acordul nuclear iranian din 2015, un acord pe care Netanyahu l-a criticat la rândul său ca fiind neadecvat.

Iranul a avertizat că, începând de vineri, va începe producţia de centrifuge pentru a accelera îmbogăţirea uraniului, pentru a fabrica combustibil pentru centrale electrice sau pentru bombe atomice. Iranienii neagă acuzaţiile că ar intenţiona să obţină arme nucleare, deşi este foarte greu de înţeles motivul pentru care o ţară petrolieră investeşte masiv în tehnologie nucleară pentru producerea de electricitate.

Lansarea programului de producţie a centrifugelor este evoluţia cea mai recentă care ilustrează intenţia Teheranului de a reduce angajamentele asumate în cadrul acordului din 2015.

Netanyahu a numit măsura „altă încălcare, o altă provocare din partea Iranului, de data aceasta în încercarea de a obţine armament nuclear”.

La întâlnirea cu Boris Johnson, Netanyahu l-a lăudat pe liderul britanic pentru „poziţia fermă împotriva antisemitismului şi ... sprijinul acordat securităţii Israelului”.

Mai târziu, un purtător de cuvânt al Downing Street a spus că cei doi lideri „au fost de acord cu necesitatea de a împiedica Iranul să obţină arme nucleare”, în timp ce Johnson „a subliniat necesitatea unui dialog şi a unei soluţii diplomatice”.

Ca şi alţi parteneri europeni semnatari ai acordului nuclear din Iran, Marea Britanie este îngrijorată de retragerea Statelor Unite. Johnson, deşi un simpatizant al Israelului, sprijină o viziune care înglobează un stat palestinian, de care politica lui Benjamin Netanyahu se îndepărtează.

Netanyahu - care a preluat şi funcţia de ministru al Apărării în ultimele 10 luni, o perioadă de operaţiuni israeliene intensificate împotriva ţintelor iraniene din regiune - l-a adus pe şeful forţelor aeriene şi planificator al misiunilor militare la întâlnirea de la Londra cu Esper.

Ministrul israelian de Externe, Israel Katz, a declarat pentru Ynet TV că Netanyahu şi Esper vor discuta „tot ceea ce se întâmplă în spaţiul dintre Siria, Liban şi Irak”, o aluzie la campania militară israeliană şi la atacurile din Irak întreprinse de aviaţia israeliană în urmă cu două săptămâni.