Biden a semnat legea privind pachetul de ajutor pentru Ucraina şi interzicerea TikTok

Preşedintele SUA, Joe Biden
Preşedintele SUA, Joe Biden (Ukrinform)
Redacţia
25.04.2024

Preşedintele Joe Biden a promulgat miercuri proiectul de lege care prevede mult aşteptatul ajutor american de miliarde de dolari pentru Ucraina în războiul cu Rusia, punând capăt unor luni de dispute cu republicanii din Congres.

"Acordă un sprijin vital partenerilor Americii pentru ca aceştia să se poată apăra de pericolele la adresa suveranităţii lor", a declarat Biden.

Proiectul de lege include un ajutor de circa 61 de miliarde de dolari pentru Ucraina şi 26 de miliarde de dolari pentru Israel, precum şi un miliard de dolari pentru asistenţă umanitară în Gaza şi 8 miliarde de dolari pentru a contracara puterea militară a Chinei.

Impactul legislaţiei a fost imediat. Biden a declarat că a aprobat o primă tranşă iniţială de 1 miliard de dolari în furnizarea de arme pentru Ucraina şi că fluxul acestor arme va începe în câteva ore.

Pachetul iniţial de ajutor include vehicule, muniţii de apărare antiaeriană Stinger, muniţie suplimentară pentru sistemele de rachete de artilerie de mare mobilitate, muniţie de artilerie de 155 mm, muniţii antitanc TOW şi Javelin şi alte arme care pot fi folosite imediat pe câmpul de luptă.

Biden, un democrat care se aşteaptă să se confrunte cu fostul preşedinte republican Donald Trump în alegerile din noiembrie, a făcut presiuni asupra parlamentarilor timp de şase luni pentru a aproba mai multe fonduri pentru Ucraina, care se luptă de mai bine de doi ani cu o invazie rusă la scară largă. Trump s-a opus ajutorului pentru Ucraina, iar unii republicani din Congres au refuzat să îl susţină, punând la îndoială faptul că Ucraina ar putea învinge vreodată.

Biden a mulţumit preşedintelui Camerei Reprezentanţilor, Mike Johnson, cel mai important republican din Washington, pentru că a depăşit impasul în privinţa legislaţiei şi a promis că va reveni în curând la abordarea securităţii frontierelor, o problemă de top pentru republicani.

"Acest lucru ne aminteşte ce poate face America atunci când ne unim, în ciuda diferenţelor dintre noi", a declarat el.

Biden a spus că adoptarea legislaţiei trimite un mesaj direct preşedintelui rus Vladimir Putin, a cărui armată a făcut progrese în Ucraina.

"A eşuat din nou. Americanii sunt alături de prietenii noştri. [...] Nu ne înclinăm în faţa nimănui, nimănui, cu siguranţă nu în faţa lui Vladimir Putin", a spus el.

Biden a semnat, de asemenea, un proiect de lege separat, legat de legislaţia privind ajutorul care interzice TikTok în Statele Unite dacă proprietarul său, firma chineză de tehnologie ByteDance, nu reuşeşte să renunţe la populara aplicaţie video scurtă în următoarele nouă luni până la un an.

Platforma de socializare este deosebit de populară în rândul tinerilor americani cu orientare de stânga, un grup crucial pentru victoria lui Biden în noiembrie.

Blocajul în care se afla Congresul cu privire la proiectul de lege privind ajutorul pentru Ucraina a luat sfârşit atunci când Camera Reprezentanţilor, controlată de republicani, a schimbat brusc direcţia şi a aprobat sâmbătă patru proiecte de lege care includeau finanţare pentru Ucraina, Israel, Taiwan şi alţi parteneri ai SUA din Indo-Pacific.

Biden şi Johnson, preşedintele Camerei Reprezentanţilor, au purtat discuţii intense despre Ucraina în luna februarie, iar preşedintele i-a rugat pe republicani să susţină pachetul de măsuri şi i-a certat pentru că nu au făcut acest lucru. Johnson, care se confrunta cu apeluri ale unor republicani de dreapta de a-l destitui din cauza schimbării de poziţie în privinţa ajutorului pentru Ucraina, s-a întâlnit cu Trump în Florida la începutul acestei luni; fostul preşedinte a spus că Johnson "face o treabă foarte bună".

Senatul SUA a urmat marţi seara exemplul Camerei, adoptând un proiect de lege cuprinzător care prevede un ajutor de 61 de miliarde de dolari pentru această ţară, care a suferit eşecuri în război, pe care susţinătorii le pun pe seama întârzierii în obţinerea fondurilor suplimentare de la SUA.

Heather Conley, expert în afaceri europene, a declarat că victoria aliaţilor americani şi a lui Biden a fost temperată de efectele pe care întârzierea le-a avut pentru Kiev pe câmpul de luptă.

"Acesta este un mesaj puternic de leadership american într-o perioadă de instabilitate enormă, dar întârzierea a creat fisuri în această credibilitate", a declarat Conley, preşedinte al German Marshall Fund of the United States.

Biden a susţinut că a contribuit la restabilirea credibilităţii SUA pe scena mondială după mandatul tumultuos de patru ani al lui Trump, în parte prin consolidarea alianţei NATO şi prin oferirea unui front unit împotriva preşedintelui rus Vladimir Putin.

Trump a pledat pentru o politică "America First" şi a ameninţat că îi va lăsa pe aliaţii NATO să se descurce singuri dacă nu-şi măresc cheltuielile pentru apărare.

Republicanii care au sprijinit pachetul de ajutor au declarat că nu a fost un vot pentru Biden, ci o reflectare a valorilor partidului lor.

"Pace prin putere. Aceasta este tradiţia noastră. Pentru colegii şi prietenii mei republicani din Senat, tradiţia noastră este mult mai serioasă. Este mai mândră. Şi vă voi spune următorul lucru: Este mult mai susţinută de poporul american. Pace prin putere, nu prin retragere americană", a declarat senatorul Dan Sullivan, un republican din Alaska, într-un discurs din Senat.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor