Biden: Trump-Putin urmăresc „prăbuşirea ordinii liberale internaţionale”

Într-un discurs susţinut la Forumul Economic Mondial din Davos, vicepreşedintele american Joe Biden i-a atacat pe preşedintele ales Donald Trump şi pe liderul rus Vladimir Putin în ceea ce pare a fi ultima apariţie publică a sa ca vicepreşedinte.
Vicepreşedintele american Joe Biden (st) şi preşedintele ales Donald Trump.
Vicepreşedintele american Joe Biden (st) şi preşedintele ales Donald Trump. (Captură Foto)

Discursul lui Biden de miercuri a fost încărcat de semnale de alarmă şi retorică privind războiul, şi mai puţin încărcat de “fapte”, după cum arată Wall Street Journal. Potrivit vicepreşedintelui american, cooperarea dintre SUA şi Europa a format „fundamentul succesului de care s-a bucurat lumea în cea de-a doua jumătate a secolului 20”.

„Întărirea acestor valori – care au servit comunitatea noastră de naţiuni atât de bine şi pentru atât de mult timp – este esenţială pentru recâştigarea poziţiei de conducere de care se bucură naţiunile occidentale”.

Biden l-a criticat de asemenea pe Vladimir Putin, pe care Trump l-a lăudat, anunţând că va urmări să coopereze cu el. Obiectivul lui Putin, a susţinut Biden, este acela de a „readuce lumea în punctul în care cel puternic îşi impune voinţa prin putere militară, corupţie şi criminalitate, în timp ce naţiunile slabe trebuie să se conformeze”.

„În condiţiile în care multe ţări europene vor organiza anul acesta alegeri, ar trebui să ne aşteptăm la încercări suplimentare din partea Rusiei de a interfera cu procesul democratic”, a declarat Biden. „Vor avea loc din nou, v-o promit, şi din nou scopul este clar: prăbuşirea ordinii liberale internaţionale.”

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe