Bijuteriile care leagă Epoca Fierului din Finlanda cu sudul Europei

Corpurile umane îngropate în apă descoperite în zona Levänluhta, în Finlanda, aparţin Epocii Fierului şi vizează o perioadă între anii 300 şi 800 d.Hr.
Colecţia din National Museum of Finland, Levänluhta
Colecţia din National Museum of Finland, Levänluhta (Photo: E. Holmqvist)

În Epoca Fierului în Scandinavia, în jurul anului 300 d.Hr. în zona Levänluhta într-un lac din apropierea Isokyrö, în sud-vestul Finlandei, a fost iniţiat un proces extraordinar: morţii erau îngropaţi sub apă, obicei care a continuat timp de cel puţin 400 de ani.

În secolul al XIX-lea, în timpul unor săpături în zonă, au fost descoperite cranii şi alte oase umane. Acestea erau perfect conservate în apa feroasă şi anoxică (fenomen denumit euxinism: condiţii ale mediului marin în care nu se face circulaţia verticală a apei de adâncime, iar din această cauză nu se produce oxigenarea şi, ca urmare, nu există vieţuitoare, în afară de bacterii anaerobe). Constatarea a reprezentat o mare provocare pentru arheologi şi istorici care, după 150 de ani, încă mai caută răspunsuri.

Cercetătorii de la Universitatea din Helsinki, Finlanda, au arătat într-un studiu publicat recent în Journal of Archaeological Science Reports că bijuteriile găsite alături de rămăşiţele provenind de la aproximativ 100 de persoane, în principal femei şi copii, au fost realizate din material extras în sudul Europei.

Obiectele reprezentau coliere din aliaj de cupru, bronz sau alamă. "Originea lor am determinat-o datorită compoziţiilor geochimice şi a izotopilor de plumb ale obiectelor. Bijuteriile sunt tipice Epocii Fierului din spaţiul scandinav, ceea ce face posibil să fi fost fabricate în atelierele locale”, explică Elisabeth Holmqvist-Sipilä.

Graficul oferă o imagine de ansamblu asupra "erei fierului" pentru  diferite regiuni ale lumii vechi, cu indicarea perioadei istorice  subsecvente.
Graficul oferă o imagine de ansamblu asupra "erei fierului" pentru diferite regiuni ale lumii vechi, cu indicarea perioadei istorice subsecvente. (Wikipedia.org)

„Este puţin probabil ca metalele utilizate să fie originare din regiune, deoarece minereurile de cupru nu fuseseră încă descoperite în acea zonă în Epoca Fierului“, adaugă Holmqvist-Sipilä într-un comunicat. Arheologii leagă această descoperire de faptul că acest cupru găsit în siturile arheologice din Suedia era importat.

(Universitatea din Helsinki)

Rezultatele obţinute de cercetători "demonstrează că acest cupru folosit nu provenea din Finlanda sau din regiunile învecinate". "Mai degrabă a călătorit prin reţele extinse de schimburi, probabil din sudul Europei", afirmă aceştia. Punctual, izotopii de plumb analizaţi leagă aceste materiale cu mineralele din cupru din Grecia şi Bulgaria.

Aceste regiuni au produs o cantitate mare de cupru în timpul Epocilor de Bronz şi de Fier, care s-au răspândit în Europa prin obiecte sub formă de cadouri sau ca mărfuri prin Marea Baltică. Metalele au fost, de asemenea, reciclate prin topirea materialelor vechi pentru a le transforma în materie primă pentru matriţe noi.

Experţii consideră că aceste materii prime au trecut prin mai multe mâini, iar în atelierele din zona Levänluhta li s-a dat un caracter mai local.

ADN-ul resturilor umane îngropate sub apă coincide cu cel al actualului popor Sami, care locuieşte în regiunea Laponiei, departe de acest sit arheologic. Rezultatele au sugerat că regiunea Isokyrö a fost locuită de Sami, iar oasele aparţineau persoanelor care au murit între 500 şi 700 CE.

Codul genetic actual al poporului din Finlanda are componente atât din Uralii de Est, cât şi din din Scandinavii de Vest, iar genomul unuia dintre indivizii din Levänluhta a avut legături clare cu actualii scandinavi. În general, înlocuirea poporului Sami în sudul şi centrul Finlandei reflectă procesele de înlocuire din Siberia.

Articol de referinţă: Lead isotope and geochemical analyses of copper-based metal artefacts from the Iron Age water burial in Levänluhta, Western Finland

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Societate, cultură