Biroul Electoral din Spania interzice îndemnurile de a vota la europarlamentare (revista presei)

(photos.com)

Ministerul Dezvoltării a avut supracosturi de 10 miliarde de euro în ultimii şase ani, Biroul Electoral interzice UE să-i îndemne pe spanioli la vot, premierul Rajoy ia în considerare organizarea alegerilor legislative în 2016, iar Ministerul spaniol al Apărării va dezvălui 10.000 de secrete ale dictaturii franchiste, scriu luni cele mai importante cotidiene spaniole.

Ministerul spaniol al Dezvoltării a plătit 10 miliarde de euro drept supracosturi în ultimii şase ani. Potrivit cotidianului El Pais, greşeli, graba sau corupţia au făcut să crească enorm cheltuielile lucrărilor publice. În plus, acelaşi cotidian spaniol scrie că proruşii au votat printre arme în estul Ucrainei, cu o participare masivă la un referendum organizat fără garanţii.

Biroul Electoral interzice îndemnurile UE ca spaniolii să meargă la vot, constată cotidianul El Mundo. Instituţia consideră că, potrivit legii electorale, absenţa de la urne este de asemenea un drept ce trebuie protejat. Cotidianul spaniol citat remarcă şi faptul că Spania este singura ţară care nu face publicitate electorală cu afişe cu urne sau sloganuri cu îndemnuri la vot.

Cotidianul ABC anunţă luni că premierul Mariano Rajoy ia în considerare organizarea alegerilor legislative în 2016 pentru ca populaţia să aprecieze mai bine relansarea economiei sprijinită de partidul de la guvernare, Partidul Popular. Potrivit cotidianului spaniol, alegerile ar fi amânate cu numai câteva săptămâni, de la sfârşitul anului 2015 până la începutul celui următor.

Naţionaliştii catalani de la CiU rezistă la confruntarea cu radicalii republicani de la ERC la urne, dezvăluie luni cotidianul La Vanguardia. Astfel, în cazul unor alegeri regionale, CiU ar obţine 37 de fotolii de parlamentar, iar ERC - 37, urmând ca locul trei să fie disputate de socialişti, conservatori şi formaţiunea minoritară Ciutadans.

ETA înscrie Eh Bildu ca partid, pentru a fi succesorul Batasuna, fosta aripă politică a organizaţiei teroriste, acum scoasă în ilegalitate, relatează cotidianul La Razon. Potrivit acestuia, liderii au formalizat la 1 aprilie înregistrarea unei noi federaţii, formată din mai multe formaţiuni apropiate stângii radicale basce. Statutul acestei federaţii stabileşte că nu renunţă la autodeterminare şi prevede sancţiuni pentru cei care nu respectă public ideologia. În plus, cotidianul spaniol scrie şi despre situaţia din Ucraina: gloanţe deasupra urnelor; proruşii au spus 'da' pentru independenţă la un referendum-farsă din estul ţării.

Ministerul spaniol al Apărării va dezvălui 10.000 de dosare secrete ale franchismului. Cotidianul catalan El Periodico dă asigurări că ministrul spaniol al apărării, Pedro Morenés, va publica dosarele care nu pun în pericol siguranţa Spaniei şi a partenerilor săi, reluând astfel un proiect care prevede scoaterea la lumină a unor rapoarte din perioada 1939-1968.