Bizare alegeri de cuvinte / Obama: “Putin nu este complet stupid”

Preşedintele american Barack Obama, aflat la finalul mandatului său, a făcut recent o serie de dezvăluiri unei reviste americane. Printre altele, a susţinut că omologul său rus Putin nu este “complet stupid” şi este conştient de faptul că poziţia Rusiei pe scena globală s-a diminuat semnificativ.
Preşedintele american Barack Obama (dr) şi omologul său rus Vladimir Putin.
Preşedintele american Barack Obama (dr) şi omologul său rus Vladimir Putin. (Captură Foto)

Vladimir Putin doreşte să fie văzut ca un egal al liderilor americani şi păstrează aparenţele în timpul întâlnirilor de nivel înalt, a declarat preşedintele Barack Obama într-un interviu cu revista americană The Atlantic.

În ciuda retoricii oficiale a Kremlinului, Obama a susţinut că Putin “înţelege faptul că poziţia generală a Rusiei este diminuată semnificativ. Iar faptul că invadează Crimeea sau încearcă să îl susţină pe [preşedintele sirian Bashar] al-Assad nu îl face dintr-odată un jucător. Nu îl vedeţi [pe Putin] în niciuna dintre aceste întâlniri ajutând la modelarea agendei. Din acest motiv, nu există nicio întâlnire G20 în care ruşii să stabilească agenda asupra chestiunilor importante”, a declarat Obama în interviu.

“Este interesat mereu să fie considerat egalul nostru şi lucrând împreună cu noi, deoarece nu este complet stupid”, a susţinut Obama.

După anexarea peninsulei Crimeea de la Ucraina în 2014, oficialii din Kremlin, reţelele televiziunii ruse de stat şi susţinătorii lui Putin au aclamat acţiunea ca pe un semn al gloriei Rusiei. Dar impactul sancţiunilor occidentale asupra economiei şi standardului de viaţă rusesc au făcut ca entuziasmul intern asupra anexării să scadă treptat.

Loviturile aeriene ruseşti din Siria, care au început la 30 septembrie 2015, au fost trâmbiţate de Moscova ca jucând un rol esenţial în lupta globală împotriva terorismului. Dar oficialii şi analiştii occidentali au acuzat Kremlinul că atacă în mare parte oponenţii lui Assad pentru a întări indirect regimul acestuia.

De la anexarea Crimeei, oficialii şi mass media rusă au dezlănţuit o retorică tot mai anti-occidentală şi anti-SUA – o parte din ea îndreptată chiar împotriva lui Obama. Dar Obama a declarat revistei The Atlantic faptul că Putin face eforturi pentru a fi curtenitor în întâlnirile cu preşedintele american.

“De fapt, adevărul este că Putin, în toate întâlnirile noastre, este foarte politicos, foarte franc”, a susţinut Obama. “Întâlnirile noastre sunt foarte formale. Niciodată nu mă face să aştept două ore aşa cum o face în cazul multora”.

Putin a întârziat la întâlniri oficiale cu Regina Elizabeta a II-a, Papa Francisc, oficiali de vârf americani şi europeni şi l-a făcut pe fostul preşedinte ucrainean Viktor Ianukovici să aştepte timp de patru ore.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe