Bizare coincidenţe: despre Yahoo, mâna dreaptă a clanului Clinton şi Rusia. Şi ceva corupţie la FBI

Huma Abedin (st) şi fostul secretar de stat american Hillary Clinton.
Huma Abedin (st) şi fostul secretar de stat american Hillary Clinton. (Getty Images)

Huma Abedin, care a fost ani de zile mâna dreaptă a fostului secretar de stat Hillary Clinton, sub care Europa de Est a capotat şi Orientul Mijlociu a fost aruncat în flăcări, a trimis o serie de emailuri sensibile către contul său de email personal de Yahoo, inclusiv parole guvernamentale – înainte ca toate conturile de email ale Yahoo să fie afectate de un atac cibernetic masiv desfăşurat de un expert rus în securitate angajat de aceeaşi bancă din Moscova, unde fostul preşedinte american Bill Clinton a oferit un discurs în schimbul sumei de 500.000 de dolari în 2010, potrivit declaraţiei lui Luke Rosiak de la Daily Caller.

În calitate de adjunct al şefului de personal al Departamentului de Stat condus de Hillary Clinton, Abedin a trimis parole pentru laptopul său guvernamental pe contul ei de Yahoo în 24 august 2009, potrivit unui email publicat în septembrie 2017.

Aceasta nu a fost prima dată când Abedin a trimis informaţii sensibile prin Yahoo Mail. Pe lângă notele secrete privind o discuţie telefonică cu secretarul general al ONU, Abedin a primit un email cu subiectul: “Re: your yahoo acct.” – stabilind că alte persoane ştiau de faptul că ea a folosit o adresă de email personală pentru activităţi oficiale.

Potrivit Daily Caller:

Abedin a primit un email cu subiectul: “Re: your yahoo acct.” Abedin nu şi-a amintit de acel email şi a precizat că, în ciuda conţinutului emailului, nu este sigură că adresa sa de email a fost compromisă vreodată”, 16 august 2010, menţionează un raport al FBI.

De asemenea, FBI i-a pus întrebări despre trimiterea altor informaţii sensibile către contul de Yahoo. “Lui Abedin i s-a arătat un email din data de 4 octombrie 2009 cu subiectul ‘Fwd: US interest in Pak Paper 10-04’, pe care Abedin l-a primit, [redactat] şi apoi l-a trimis mai departe spre contul său de Yahoo... La vremea când a fost trimis acel email, [redactat] a lucrat pentru Richard Holbrooke, care a fost Reprezentant Special pentru Afganistan şi Pakistan (RSAP). Abedin nu cunoştea dacă documentul era secret şi a precizat că nu a evaluat clasificarea materialelor pe care le-a primit”, a susţinut raportul.

După ce Abedin a trimis un număr nespecificat de emailuri sensibile către contul său de Yahoo, o jumătate de miliard de conturi Yahoo au fost hackuite în 2014 de Igor Suşcin, expert rus în securitatea cibernetică şi agent de informaţii. Atacul, unul dintre cele mai mari de acest gen din istorie, a permis asociaţilor lui Suşcin să acceseze conturi de email în 2015 şi 2016.

La vremea atacului, Suşcin era director de securitate la Renaissance Capital – bancă de investiţii care i-a plătit lui Bill Clinton suma de 500.000 de dolari pentru un discurs susţinut în 2010, la care au participat oficiali ruşi şi lideri ai unor companii. “După discurs, Vladimir Putin a trimis o notă de mulţumire”, a scris Luke Rosiak de la Daily Caller.

Statele Unite l-au acuzat pe Suşcin de hăckuire în martie 2017. Actul de acuzare menţiona: “Conspiratorii au urmărit să obţină acces la conturile de Yahoo ale jurnaliştilor ruşi, ale oficialilor guvernamentali ruşi şi americani” şi ale altor persoane. În acel atac, au fost furate informaţii – precum nume de utilizator şi întrebări şi răspunsuri de verificare a parolei – vizând 500 milioane de conturi Yahoo. Actul de acuzare nu menţionează contul lui Abedin.

Un hacker numit “Peace” a pretins că vinde date ce aparţin unui număr de aproximativ 200 milioane de utilizatori Yahoo, potrivit Daily Caller.

Publicaţia The New York Times a susţinut că atacul asupra Yahoo – care a afectat toate conturile de email deschise la gigantul Yahoo – a accesat numele utilizatorilor, datele de naştere, numerele de telefon şi parolele care erau criptate cu programe uşor de hackuit. Intruşii au furat de asemenea întrebări privind securitatea şi informaţii de backup pentru emailuri, care sunt în special utile hackerilor care urmăresc să pătrundă în calculatoare guvernamentale din întreaga lume.

În timp ce Hillary Clinton şi Abedin au gestionat în mod eronat informaţiile secrete, ele nu au fost niciodată judecate după ce o investigaţie condusă de agentul FBI destituit Peter Strzok a transmis că acest comportament al lui Clinton nu justifică lansarea unui proces. “Apreciem că actori ostili au obţinut acces la conturile de email private ale unor persoane cu care secretarul Clinton s-a aflat în contact regulat de pe contul ei privat de email”, a afirmat fostul director FBI James Comey în cadrul declaraţiei agenţiei de exonerare a fostului secretar de stat american.

În acest caz, “actorul ostil” nu a fost nimeni altul decât un bărbat angajat de aceeaşi bancă care i-a plătit lui Bill Clinton o jumătate de milion de dolari în 2010 pentru a susţine un discurs.