Bizarele favoruri oferite Rusiei de Obama în Tratatul Open Skies. Kenya, spioana Ann Chapman şi un certificat de naştere cu bucluc

Preşedintele american Barack Obama, 4 septembrie 2013
Preşedintele american Barack Obama, 4 septembrie 2013 (JEWEL SAMAD / AFP / Getty Images)

Open Skies: Obama ţine partea Moscovei în detrimentul Aliaţilor

Casa Albă a permis Rusiei, săptămâna trecută, să folosească o tehnologie de spionaj modernă în cadrul zborurilor de supraveghere deasupra bazelor militare ale Alianţei Nord Atlantice din Europa, ce vor avea loc în cadrul Tratatului Open Skies.

Măsura Administraţiei conduse de Obama este controversată în contextul tensionării climatului geopolitic, mai ales că Rusia a blocat zboruri americane deasupra Ucrainei în aprilie, în momentul în care Moscova a masat trupe la graniţa cu Ucraina.

”După verificări atente Statele Unite s-au decis să permită folosirea noilor senzori electro-optici pentru avionul AN-30 în cadrul Tratatului Open Skies al Federaţiei Ruse, ce va fi folosit şi în zborurile deasupra Europei”, a comunicat administraţia Barack Obama.

Atât Congresul american cât şi oficialii din armată şi informaţii s-au opus vehement certificării noilor senzori, pe motiv că va spori riscurile la adresa securităţii naţionale a SUA şi a statelor europene.

Certificarea noilor senzori a generat o adevărată bătălie între administraţia Obama şi membrii ai Congresului, Pentagonului şi Serviciilor de Spionaj. Bugetul pentru Apărare din 2015 conţine o prevedere care interzice folosirea fondurilor Pentagonului pentru a certifica noi senzori pentru Rusia. Clauza permite certificarea numai în cazul în care liderii de la Pentagon şi din serviciile de informaţii confirmă în faţa Congresului că echipamentul digital "nu va spori capacitatea sau potenţialul Federaţiei Ruse de a colecta informaţii care aduc un risc inacceptabil asupra securităţii naţionale a Statelor Unite". Prevederea leagă deasemenea aprobarea noului echipament din Tratatul Open Skies de o clauză conform căreia Rusia nu va ocupa ilegal teritoriul ucrainean şi nu va încălca Tratatul Forţelor Nucleare de Rază Intermediară din 1987.

Casa Albă a replicat, într-un comunicat, că ”obiectează puternic” faţă de restricţiile congresului. Într-un comunicat de pe 19 mai, Biroul de Buget şi Administrare de la Washington a transmis într-un comunicat faptul că ”limitările ar bloca abilitatea Statelor Unite de a-şi implementa drepturile şi obligaţiile din tratat”.

Congresul american se opune echipării forţelor aeriene ruse, administraţia Obama insistă

Eforturile administraţiei Obama de a aproba folosirea noilor senzori digitali de către Rusia a provocat îngrijorarea congresmanilor de la Washington.

”Administraţia ar trebui să reconsidere imediat această decizie care este în avantajul Rusiei, nu al Statelor Unite sau al aliaţilor noştri”, a declarat Mike Rogers, şeful Comisiei Permanente pentru Informaţii din cadrul Senatului. ”Ar fi o dovadă de ignoranţă ca Administraţia să aprobe cererea Rusiei pentru o îmbunătăţire a senzorilor în contextul noilor acţiuni ale sale”, a adăugat acesta.

Cu toate acestea, aprobarea noilor senzori pentru Rusia, în ciuda faptului că este inutilă, dacă nu cumva dăunătoare pentru Statele Unite, a fost susţinută mai departe de Departamentul de Stat de la Washington.

Decizia lui Obama este cu atât mai controversată cu cât SUA nu este interesată de upgradarea senzorilor săi, în cadrul Tratatului. Comitetul pentru Ştiinţă din cadrul Departamentului Apărării a anunţat, în ianuarie, că îmbunătăţirea aparatului de zbor american folosit în timpul misiunilor Cer Liber este o pierdere de bani. Chiar dacă Rusia îşi va îmbunătăţi aparatul de zbor, Pentagonul dispune de o supraveghere mai bună prin alte mijloace.

”Specificaţiile senzorului permise de tratat sunt învechite comparativ cu necesităţile. De fapt, nevoia de informaţii poate fi îndeplinită de datele oferite constant de supravegherea comercială, fără să mai fie nevoie de misiuni aeriene sau îmbunătăţiri ale senzorilor”, arată raportul.

Departamentul de Stat, agenţia care conduce agenda de control al armamentului din cadrul administraţiei Obama, a împins mai departe procesul de certificare a noilor senzori ai Kremlinului, în pofida faptului că Rusia a încălcat mai multe din obligaţiile sale din tratat. Casa Albă a susţinut că aprobarea va permite trecerea de la materiale video la fotografii digitale, precizând că este necesară pentru ”viabilitatea pe termen lung a tratatului”.

Totuşi, o astfel de măsură este considerată o indulgenţă faţă de agresiunea Rusiei, care nu o va determina oricum să respecte acordurile din armament. ”În special după agresiunea Moscovei din Ucraina, acesta este ultimul lucru pe are ar trebui să-l tolerăm în virtutea iluziei că Rusia ar onora acordurile de control al armamentului”, a declarat John Bolton, fostul sub-secretar de stat pentru controlul armamentului.

Atitudinea administraţiei Obama faţă de Rusia, în dezacord cu mediul geopolitic internaţional

Un raport al Departamentului de Stat din 2013 cu privire la respectarea acordurilor de armament arată că Rusia încă încalcă normele tratatului Open Skies, oprind zborurile de supraveghere de la survolarea unor părţi ale Moscovei, Cecenia, şi o parte din graniţa rusă cu Georgia. De asemenea, Rusia a închis aeroporturile şi a refuzat să ofere materiale video.

Încălcările frecvente ale spaţiului aerian internaţional comise de Rusia sunt într-un contrast masiv cu insistenţele administraţiei Obama de a dezvolta acordurile de control al armamentului semnate cu Rusia, ca pe o modalitate de a-i câştiga favorurile, a declarat un fost consilier din informaţii al Casei Albe. Recent, un avion Su-27 al Rusiei a agresat un avion de recunoaştere american aflat în spaţiul aerian internaţional, trecând la numai 30 de metri de cockpit-ul acestuia. "Ei încalcă acordurile de control al armamentului. Cum putem să avem încredere în ei, când interferează cu un aparat de zbor aflat în spaţiul aerian internaţional, încălcând legea?”, a întrebat acesta. ”Dacă nu putem să avem încredere în ei pentru atâta lucru, nu există un mediu pentru cooperare”, a adăugat fostul consilier de la Casa Albă.

Tratatul Open Skies, semnat de 34 de naţiuni, este o măsură menită să sporească încrederea dintre state permiţând spionajul "legal" al bazelor militare din teritoriile statelor membre. ”Contribuie la securitatea europeană oferind imagini şi informaţii despre forţele ruse, şi permite zboruri de observare care să verifice respectarea acordurilor de control al armamentului”, a comunicat Casa Albă, în ciuda faptului că Rusia nu respectă nici una din cele două condiţii principale.

Kenya, Michael Shrimpton, Ann Chapman şi Obama

Obama a mai avut o poziţie extrem de controversată faţă de Rusia atunci când, în 2010, FBI-ul a descoperit întâmplător că Ann Chapman, membra a unei reţele de spioni ruşi care acţionau în SUA, îşi făcuse intrare pe lângă un apropiat al Administraţiei Obama.

După două săptămâni de anchetă în custodia FBI, pe 8 iulie, Chapman a apărut în faţa unui judecător pledând vinovat. Spre uimirea comunităţii de spionaj, reţeaua a fost luată pe sus de la Tribunal şi pusă pe avion cu destinaţia Rusia, în cadrul unui "schimb de spioni" cu Kremlinul, fără ca serviciul de contraspionaj al SUA să poată avea acces la membrii reţelei.

Un amănunt interesant poate fi faptul că tatăl spioanei Ann Chapman, Vasili Kuschenko, a funcţionat la Ambasada Rusiei din Kenya, în timpul URSS, acum ocupând o funcţie înaltă la Ministerul de Externe al Rusiei.

Coincidenţa face ca în 2008, Michael Shrimpton, consilier în domeniul informaţiilor din Marea Britanie să declare într-un interviu că Barack Obama, candidat la preşedenţie în acel moment, s-ar fi născut în Mombassa, Kenya, lucru cunoscut de Serviciul de Spionaj al Coroanei Britanice, care avea acces la documentele emise în acea perioadă - Kenya pe vremea aceea fiind parte a Protectoratului Africii de Est al Marii Britanii.

Preşedinţii SUA trebuie să fie născuţi pe teritoriul american.

Barack Obama nu a putut publica până în prezent un certificat valid de naştere care să ateste că este născut în SUA. Singurul certificat publicat, în 2011, la trei ani după izbucnirea scandalului privind naşterea sa, este un fals dovedit de numeroase expertize.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe