Blackburn, Greider şi Szostak au obţinut Premiul Nobel pentru Medicină 2009

Elizabeth Blackburn, Carol Greider şi Jack Szostak sunt laureaţii Premiului Nobel pentru Medicină 2009. Au primit premiul pentru studiul lor asupra enzimei telomerază. (OLIVIER MORIN / AFP / Getty Images)
Epoch Times România
06.10.2009

Elizabeth Blackburn, Carol Greider şi Jack Szostak sunt laureaţii Premiului Nobel pentru Medicină 2009, informează AP, AFP şi Reuters.

Omul de ştiinţă australo-american Elizabeth Blackburn şi colegii săi americani Carol Greider şi Jack Szostak au primit premiul pentru studiul lor asupra enzimei telomerază, a anunţat luni Comitetul Nobel de la Stockholm.

Telomeraza este o enzimă ce protejează cromozomii în faţa procesului de îmbătrânire. Această enzimă ar putea deţine secretul tinereţii fără bătrâneţe, iar mai mult decât atât, ar putea avea un rol extrem de important în lupta împotriva cancerului pentru că are un rol determinant în apariţia şi înmulţirea celulelor canceroase în organism.

"Anul acesta premiul Nobel pentru Medicină a fost atribuit unor oameni de ştiinţă care au descoperit soluţia unei probleme majore cu care se confrunta biologia: cum pot fi cromozomii în întregime copiaţi în procesul de diviziune celulară şi cum sunt aceştia protejaţi împotriva îmbătrânirii şi degradării", se precizează în comunicatul Comitetului Nobel.

"Laureaţii Premiului Nobel au demonstrat că răspunsul poate fi găsit la terminaţiile cromozomilor, telomeri, şi la enzima care formează aceste terminaţii, telomeraza", se mai precizează în comunicat.

Această enzimă are rolul de a menţine telomerii, învelişul protector de la extremităţile cromozomilor. Telomerii sunt secvenţe repetate de ADN care se află la capetele cromozomilor, având un rol de protecţie împotriva agenţilor externi. Pe măsură ce organismul îmbătrâneşte, telomerii devin din ce în ce mai scurţi, celulele nu mai sunt protejate şi în cele din urmă mor. Lungimea telomerilor este folosită ca indice al gradului de îmbătrânire biologică a organismului.

Enzima telomerază poate fi secretul elixirului tinereţii veşnice pentru că are rolul de a împiedica procesul de îmbătrânire celulară. Din acest motiv, unii cercetători au considerat că prin creşterea nivelului acestei enzime în organism s-ar putea preveni moartea celulelor şi astfel ar creşte foarte mult speranţa de viaţă.

Însă această enzimă nu are doar părţi pozitive pentru organism, conform oamenilor de ştiinţă, tot telomeraza are rolul de a ajuta la apariţia şi înmulţirea necontrolată a celulelor canceroase.

"Descoperirile făcute de Elisabeth Blackburn, Carol Greider şi Jack Szostak ne oferă o nouă dimensiune a înţelegerii vieţii celulare şi a patologiei celulare, stimulând apariţia de noi tratamente atât împotriva îmbătrânirii biologice, dar şi împotriva cancerului", se mai precizează în comunicat.

Cei trei laureaţi îşi vor împărţi premiul constând în suma de 10 milioane de coroane suedeze (980.000 de euro).

Anul trecut Premiul Nobel pentru Medicină a fost oferit omului de ştiinţă german Harald zur Hausen şi cercetătorilor francezi Françoise Barré-Sinoussi şi Luc Montagnier pentru studiile lor asupra virusului responsabil de declanşarea cancerului de col uterin şi asupra virusului HIV.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor