Blandiana: Mişcarea "Rezist" a produs miracolul schimbării imaginii românilor în lume şi a trezit tânăra generaţie

Mişcarea "Rezist" a produs miracolul trezirii la conştiinţa civică a tinerei generaţii şi al schimbării imaginii românilor în lume, a reîndrăgostirii de noi, de farmecul, dezinteresarea, umorul şi creativitatea noastră a presei internaţionale, s-a bucurat să constate Ana Blandiana.
Ana Blandiana
Ana Blandiana (Epoch Times România)

Principala realizare a mişcării Rezist nu constă în abrogarea ordonanţei 13, deşi umilirea unei puteri corupte, obligate să dea înapoi scrâşnind din dinţi, este întotdeauna o realizare, a remarcat, într-o postare pe contul său de Facebook intitulată "O cultură a protestului - fragmente despre #rezist", scriitoarea Ana Blandiana.

"Mult mai importante însă decât această victorie de etapă, poate chiar provizorie (să nu uităm că PSD-ul este la a treia încercare din 2012 încoace de a dezincrimina abuzul în serviciu), sunt cele două miracole: miracolul trezirii la conştiinţa civică a tinerei generaţii şi miracolul schimbării imaginii românilor în lume, a reîndrăgostirii de noi, de farmecul, dezinteresarea, umorul şi creativitatea noastră a presei internaţionale", a continuat Ana Blandiana.

După primele proteste cu mii de participanţi de la sfârşitul lui ianuarie, uimirea ieşirii din letargia ultimului deceniu a fost atât de mare, a continuat scriitoarea, încât nu s-a vorbit decât despre faptul că de la Revoluţie nu se mai văzuse o atât de masivă implicare publică, ca şi cum nici cele 50 de zile nonstop ale Pieţei Universităţii, nici mitingurile şi marşurile de sute de mii de persoane ale Alianţei Civice din anii '90 nu ar fi existat.

"Apoi încet-încet în Piaţa Victoriei au început să apară pancarte cu Părinţii noştri au fost în Piaţa Universităţii, noi suntem aici. Suntem fiii golanilor din Piaţa Universităţii. A fost scrisă chiar o a doua Proclamaţie de la Timişoara, cu revendicările aduse la zi, dar pledoaria pentru statul de drept intactă. Între timp, tinerii nenăscuţi încă în 1990 au descoperit că este mai important să vii dintr-o cultură, decât din neant, şi că, iată, românii au o istorie şi o cultură a protestului.

Mitingurile Alianţei care reuşeau cu un singur anunţ în ziarul România liberă să scoată în stradă incredibile mulţimi pentru Reformă şi Adevăr au dus în cele din urmă nu numai la rotaţia la putere care a făcut posibilă integrarea euroatlantică, ci şi la continuarea în Ro-mânia cu revendicările de ordin moral Justiţie nu corupţie / Guvern penal, Pericol social / DNA, DNA să vină să vă ia", a mai precizat Ana Blandiana.

Binele poate învinge, chiar şi atunci când pare înfrânt

"Între spiritul ludic plin de inventivitate şi fantezie al Pieţei Universităţii şi extraordinara explozie de creativitate digitală, plină de spirit şi de idei artistice, al Pieţei Victoriei există o evidentă înrudire, ca şi cum s-ar fi lăsat o moştenire de la o generaţie la alta.

Există, şi într-un caz şi în altul, o anumită „copilăreală” provenită din naivitatea de a crede că Binele poate învinge, chiar şi atunci când pare înfrânt. Una din numeroasele dezinformări care au încercat să manipuleze protestele a fost aceea că e vorba de o confruntare între generaţii, că tinerii protestează în faţa Palatului Victoriei, iar părinţii lor în faţa Palatului Cotroceni.

Ceea ce era şi este neadevărat. Oricine a fost măcar o dată în Piaţa Victoriei ştie că jumătate dintre locuitorii ei au 50-60 de ani. Confruntarea nu este între tineri şi bătrâni, ci între cei ce înţeleg necesitatea evoluţiei României spre un adevărat stat de drept şi cei manipulabili prin pomeni electorale."