Blinken oferă sprijinul SUA Armeniei pentru negocieri de pace cu Azerbaidjanul

Secretarul de stat american Antony Blinken
Secretarul de stat american Antony Blinken (Youtube - captură ecran)

Secretarul de stat american Antony Blinken a oferit sprijinul SUA pentru a ajuta Armenia să continue negocierile de pace cu Azerbaidjanul, a anunţat luni Departamentul de Stat al SUA, potrivit Reuters.

Blinken şi premierul armean Nikol Pashinyan au avut o convorbire telefonică luni, la aproximativ două săptămâni după ce trupele azere şi etnicii armeni au avut un schimb de focuri de armă în regiunea contestată a Azerbaidjanului, Nagorno-Karabah, în urma căruia au murit cel puţin cinci persoane.

Potrivit unui comunicat de presă emis de Departamentul de Stat, oficialul american "a reiterat sprijinul Statelor Unite pentru discuţii directe şi diplomaţie în vederea asigurării unei păci durabile şi sustenabile în Caucazul de Sud şi a subliniat că nu există o soluţie militară".

Preşedintele azer Ilham Aliyev şi Pashinyan s-au întâlnit de mai multe ori încercând să rezolve conflictul, dar violenţele periodice au afectat discuţiile de pace.

Context

Nagorno-Karabah a fost punctul central al celor două războaie dintre Armenia şi Azerbaidjan în cei peste 30 de ani de când ambele state ex-sovietice şi-au obţinut independenţa. Rusia şi Armenia sunt oficial aliate printr-un pact de autoapărare reciprocă, dar Moscova încearcă, de asemenea, să menţină relaţii bune cu Azerbaidjanul.

Nagorno-Karabah este recunoscut la nivel internaţional ca parte a Azerbaidjanului, dar este populat în cea mai mare parte de etnici armeni.

În decembrie, azerii care pretindeau că sunt activişti de mediu au început să blocheze Coridorul Lachin, singurul drum care leagă Armenia de Nagorno-Karabah.

Armenia spune că blocada a dus la penurie de alimente şi medicamente şi că protestatarii sunt agitatori susţinuţi de guvern. Azerbaidjanul neagă aceste afirmaţii şi spune că protestatarii fac campanie împotriva exploatărilor miniere ilegale ale Armeniei.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe