Bodyguarzi turci acuzaţi în SUA pentru atacarea unor manifestanţi

19 persoane, inclusiv 15 bodyguarzi turci, au fost acuzaţi într-un tribunal american pentru atacarea unor manifestanţi în Washington la începutul acestui an. Turcia a susţinut că bodyguarzii au imunitate diplomatică.
Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan.
Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan. (Captură Foto)

Un mare juriu din Washington a acuzat alţi trei bodyguarzi turci pentru atacarea unor manifestanţi în timpul vizitei efectuate în luna mai în capitala americană de către preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan.

Inculpările de marţi ridică la 19 numărul total al persoanelor acuzate de atacarea unor manifestanţi paşnici şi a unor ofiţeri de poliţie în 16 mai, la scurt timp după ce Erdogan s-a întâlnit cu preşedintele Donald Trump la Casa Albă. Dintre cele 19 persoane, 15 sunt bodyguarzi turci.

Manifestanţi kurzi şi armeni atacaţi în SUA

11 persoane au fost rănite în încăierarea care a avut loc în faţa reşedinţei ambasadorului turc.

Filmările video cu incidentul arată cum susţinători ai preşedintelui Erdogan şi bodyguarzii săi atacă manifestanţi kurzi şi armeni.

Oficiali americani au condamnat cu tărie atacul la acea vreme, dar Ankara a precizat că bodyguarzii au imunitate diplomatică.

Turcia a apărat acţiunile agresorilor, susţinând că aceştia au intervenit deoarece poliţia nu a reuşit să oprească manifestanţii asociaţi cu Partidul Muncitorilor din Kurdistan (PKK) să se apropie prea mult de Erdogan.

PKK este considerat un grup terorist de Turcia şi Statele Unite.

Relaţiile dintre Ankara şi Washington au fost afectate din cauza suportului SUA pentru forţele kurde din Siria care luptă împotriva grupului jihadist Statul Islamic. Turcia a afirmat că luptătorii kurzi din Siria, care sunt susţinut de SUA, reprezintă o aripă a PKK.

Maxim 15 ani de închisoare

Împotriva a 16 dintre cele 19 persoane au fost formulate acuzaţii în mod oficial în luna iunie.

Două persoane au fost arestate în luna iunie şi vor fi aduse în faţa unui judecător în luna septembrie. Restul s-au întors în Turcia şi este improbabil să fie judecaţi. Totuşi, ar putea fi arestaţi dacă se întorc în Statele Unite. Acuzaţiile aduse împotriva lor pot genera pedepse de până la 15 ani de închisoare.

De asemenea, în timpul unei vizite efectuate de Erdogan la Washington în martie 2016, bodyguarzii acestuia s-au încăierat cu manifestanţi şi jurnalişti aflaţi în faţa locului de desfăşurare a unui eveniment.