Bogdan Aurescu către omologul său maghiar: "O astfel de calificare a ţării noastre este inacceptabilă"

Bogdan Aurescu
Bogdan Aurescu (Epoch Times România)
Loredana Diacu
13.03.2015

Ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu şi-a exprimat joi, în cadrul unei convorbiri telefonice cu omologul său ungar, Peter Szijjarto, dezaprobarea faţă de declaraţiile în care România a fost calificată drept "Statul Islamic al Uniunii Europene".

Potrivit Agerpres, care citează un comunicat MAE, Aurescu i-a comunicat lui Szijjarto că o asemenea calificare este "inacceptabilă", iar declaraţii de acest fel sunt "în afara spiritului european".

"Ministrul român a reiterat poziţia, deja făcută publică, a părţii române, în sensul că o astfel de calificare a ţării noastre este inacceptabilă, fiind în afara spiritului european care ar trebui să caracterizeze relaţiile de bună vecinătate şi parteneriat strategic dintre România şi Ungaria. A exprimat aşteptarea că apropiata celebrare a Zilei Naţionale a Ungariei, la 15 martie, respectiv comemorarea a 25 de ani de la evenimentele de la Tg. Mureş din 1990 (19-20 martie) să nu constituie un prilej pentru declaraţii publice ale unor demnitari ungari care să contravină parteneriatului strategic, Tratatului bilateral de bună vecinătate din 1996 sau prevederilor constituţionale în vigoare în România", afirmă MAE.

Discuţia telefonică a avut loc la iniţiativa ministrului român şi, pe lângă subiectul amintit, au fost abordate şi o serie de aspecte de actualitate din relaţiile bilaterale, a mai precizat MAE.

Confom sursei citate, Bogdan Aurescu a reiterat dorinţa părţii române de a se înregistra progrese în procesul de finalizare a Protocolului Comitetului de specialitate româno-ungar de cooperare privind problemele minorităţilor naţionale, a cărui negociere a început încă din iunie 2011, astfel încât acest document să poată fi semnat cât mai curând.

La rândul său, ministrul ungar de externe "a fost de acord că trebuie evitate situaţii care să ducă la tensionarea atmosferei relaţiilor bilaterale de parteneriat strategic şi a arătat că a dispus deja măsurile necesare pentru accelerarea reacţiei părţii ungare pe tema finalizării Protocolului Comitetului de specialitate", susţine MAE.

Reamintim că marţi, 11 martie, liderul Societăţii pentru Ţinutul Secuiesc, Arpad Gyorgy-Mozes a declarat în cadrul unui protest desfăşurat marţi în Piaţa Eroilor din Budapesta în memoria martirilor secui executaţi la 10 martie 1854, că România este Statul Islamic al Uniunii Europene a secolului XXI.

"România este Statul Islamic al Uniunii Europene a secolului XXI”, a declarat Gyorgy-Mozes, care a acuzat autorităţile române că “decapitează” săptămânal drepturi democratice precum libertatea de exprimare şi de întrunire sau cel de identitate naţională, a declarat Gyorgy-Mozes, adăugând că "autorităţile române urmăresc să distrugă patrimoniul arhitectonic al secuilor".

Discuţia telefonică între Aurescu şi omologul său are loc cu doar câteva zile înainte ca înalt oficiali ungari să viziteze România.

"Ministrul Apărării din Ungaria vine în vizită la Sfântu Gheorghe duminică, pe 15 martie, de ziua maghiarilor. La Satu Mare va veni în aceeaşi zi ministrul Dezvoltării din Ungaria. Plus alţi parlamentari de la Budapesta. (...) Cea mai gravă mi se pare vizita ministrului maghiar al Apărării într-o zonă din România pe care Ungaria a pus ochii de mult timp", prefigurează această vizită preşedintele PRU, Bogdan Diaconu, printr-o postare pe contul său de Facebook.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, dând un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.


România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor