Boris Johnson cere Germaniei şi Franţei un acord de Brexit

Ministrul britanic de externe Boris Johnson.
Ministrul britanic de externe Boris Johnson. (Captură Foto)

Premierul britanic Boris Johnson a cerut luni Franţei şi Germaniei să îşi schimbe poziţia cu privire la Brexit şi să negocieze un nou acord de ieşire pentru Marea Britanie, reiterându-şi poziţia că este gata să părăsească Uniunea Europeană fără o înţelegere, dacă nu obţine un acord.

Deoarece Marea Britanie este hotărâtă să părăsească blocul european la sfârşitul lunii octombrie, are mai puţin de 74 de zile pentru a rezolva o criză care trenează de trei ani şi care a generat disensiuni majore cu partenerii europeni şi o criză politică în Marea Britanie.

"Vom fi gata să ieşim pe 31 octombrie - cu acord sau fără", a declarat Johnson reporterilor în Truro, ân sud-vestul Angliei.

„Prietenii şi partenerii noştri din partea cealaltă a canalului arată un pic de reticenţă în schimbarea poziţiei lor - este în regulă - sunt încrezător că o vor face”, a afirmat acesta.

Întrebat în mod special despre întâlnirile programate săptămâna aceasta cu cancelarul german Angela Merkel şi preşedintele francez Emmanuel Macron, el a spus: „Sper că vor fi de acord să facă compromisuri”.

Johnson a preluat funcţia luna trecută, după ce predecesoarea sa, Theresa May, nu a reuşit să obţină aprobarea în Parlament a acordului de Brexit pe care l-a negociat cu UE.

În ciuda insistenţei sale ca Marea Britanie să iasă din UE în octombrie cu sau fără un acord de tranziţie, o majoritate din parlament a încercat anterior să prevină un aşa-numit Brexit fără acord.

Solicitările lui Johnson ca UE să renegocieze acordul au fost respinse până acum de negociatorii blocului.

Guvernul a declarat luni că va pune capăt libertăţii de mişcare a membrilor UE imediat, dacă va părăsi blocul fără acord, generând îngrijorări în mediul de afaceri.

Riscul întoarcerii la graniţe dure între provincia britanică Irlanda de Nord şi Irlanda - care este membră a UE - este, de asemenea, o preocupare esenţială în caz de Brexit fără acord.

Johnson a discutat telefonic cu omologul său irlandez Leo Varadkar timp de aproape o oră, luni, acceptând o întâlnire la Dublin la începutul lunii septembrie.

În prima sa călătorie în străinătate în calitate de premier, Johnson o va întâlni miercuri pe Merkel la Berlin şi joi pe Macron la Paris.

Comisia Europeană, care conduce negocieri în numele Franţei, Germaniei şi al altor membri ai UE, a declarat că este pregătită pentru un Brexit fără acord şi că Marea Britanie va suferi cel mai mult într-un astfel de scenariu.

Duminică, Merkel a spus că Germania va fi pregătită indiferent de rezultat.

Miniştrii guvernului conservator al lui Johnson au repudiat duminică o evaluare mai veche a consecinţelor unui Brexit fără acord, spunând că documentul este vechi şi nu reflectă finanţarea şi planificarea sporite de care procesul a beneficiat de când Boris Johnson a preluat funcţia.

Conservatorii acuză Partidul Laburist din opoziţie şi pe cei care se opun unui Brexit fără acord că ar submina negocierile cu UE, spunând că fac jocul europenilor - şi că liderii europeni vor aştepta să vadă dacă Parlamentul poate bloca un astfel de rezultat înainte de a decide dacă vor renegocia acordul.

În timp ce Johnson are în faţă o săptămână de întâlniri cu parteneri externi - care include o întâlnire a grupului G7 în Franţa la care va participa sâmbătă şi duminică preşedintele american Donald Trump - el s-a confruntat cu presiuni din ce în ce mai mari acasă pentru a cere o sesiune de urgenţă a Parlamentului, pentru a discuta Brexitul.

Parlamentarii se tem deja că nu au suficient timp pentru a opri un Brexit fără acord, astfel încât au de pus la punct o abordare unificată.

Liderul laburist Jeremy Corbyn s-a alăturat solicitărilor ca Parlamentul să se întrunească într-o sesiune, spunând în timpul unui discurs din Corby că va „face totul pentru a opri un Brexit fără acord”.

Parlamentul nu se va reuni până pe 3 septembrie.

Laburiştii vor să doboare guvernul Johnson şi să formeze propria coaliţie sub conducerea lui Corbyn pentru a întârzia Brexit-ul. Cu toate acestea, planul lor a eşuat în momentul în care celelalte forţe care se opun unui Brexit fără acord evită să-l pună pe Corbyn la conducere.