Noul premier britanic evită întâlnirile cu liderii UE, amplifică pregătirile pentru un Brexit fără acord

Boris Johnson
Boris Johnson (Dan Kitwood/Getty Images)

Surse sugerează că noul premier britanic Boris Johnson nu intenţionează să viziteze capitalele europene pentru a purta convorbiri privind acordul de retragere din UE, fiind posibil să nu mai aibă loc negocieri semnificative legate de Brexit până la summitul din Bruxelles din 17 octombrie, cu aproximativ 2 săptămâni înaintea termenului limită al ieşirii Marii Britaniei din bloc.

Publicaţia The Daily Mail a raportat că premierul Johnson amplifică în mod dramatic pregătirile pentru un Brexit fără un acord de ieşire şi, în acest proces, el evită întâlniri cu lideri ai statelor membre UE.

Pe baza politicii proactive a lui Johnson, Michael Gove va conduce întâlnirile zilnice ale comitetului guvernamental de urgenţă “Cobra” – în mod normal rezervate pentru planificări în cazul unor crize precum atacuri teroriste sau dezastre naturale – pentru a se asigura că ţara este pregătită să iasă din Uniunea Europeană la 31 octombrie. De asemenea, nici Gove nu va vizita capitalele europene majore, potrivit tradiţiei precedenţilor premieri britanici, pentru a se putea concentra pe sarcina ce i-a fost încredinţată.

Poziţia dură a lui Johnson a fost adoptată după conversaţiile reci avute în urmă cu câteva zile cu preşedintele francez Emmanuel Macron, cancelarul german Angela Merkel şi fostul preşedinte al Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, când toţi cei trei au respins cererile premierului britanic privind eliminarea din acordul de retragere a aşa zisului backstop irlandez, o măsură despre care criticii susţin că va bloca Marea Britanie în uniunea vamală pe termen nelimitat. Deşi premierul pare să fie înclinat să negocieze, aparent el nu vede niciun sens să încerce să facă acest lucru după ce acordul predecesoarei sale Theresa May a fost respins de trei ori de parlamentari şi în condiţiile în care şefii de la Bruxelles au spus foarte clar că nu sunt dispuşi să intre în noi discuţii asupra oricăruia dintre aspectele acordului negociat.

Johnson a folosit o conferinţă telefonică în 28 iulie cu Cabinetul britanic pentru a avertizat că pregătirile Theresei May pentru un Brexit fără acord nu s-au derulat suficient de rapid şi deseori au fost subminate de structuri paralele.

Gove va ţine întâlnirile comitetului pentru operaţiuni zilnice în camera Cobra până la sfârşitul verii, iar premierul va avea de două ori pe săptămână întâlniri cu “Cabinetul Războiului”, cunoscut sub numele de Comitetul privind Strategia de Ieşire.

De asemenea, el va conduce şi o Comisie pentru Comerţ, Economie şi Ieşirea din UE, care se va concentra pe relaţiile post-Brexit ale Marii Britanii cu statele lumii. În plus, cancelarul Sajid Javid pregăteşte publicarea detaliilor unor fonduri suplimentare în valoare de 1 miliard de lire sterline pentru ieşirea ţării din bloc fără acord, pe lângă cele 4,2 miliarde de lire sterline deja alocate acestui demers. Noile fonduri vor include şi bani pentru recrutarea a 500 de noi grăniceri. Mai mult, unii miniştri se află în procesul de elaborare a unei campanii majore de informare şi educare a publicului – inclusiv reclame TV şi broşuri pentru 27 milioane de locuinţe – cu privire la realităţile unui Brexit fără acord.

Ştirile au fost publicate în contextul în care un raport al Confederaţiei Industriilor Britanice a dezvăluit că UE se află în urma Marii Britanii în ceea ce priveşte pregătirile pentru un Brexit fără acord de retragere.

Confederaţia – un opozant dur al Brexitului fără acord, care primeşte fonduri de la Bruxelles – susţine că raportul “evidenţiază cum, contrar afirmaţiilor multora, UE se află în urma Marii Britanii în eforturile de prevenire a celor mai nocive efecte ale unui scenariu fără acord”.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe