Noul premier britanic, Boris Johnson, promite că va scoate Marea Britanie din UE la 31 octombrie

Ministrul britanic de externe Boris Johnson
Ministrul britanic de externe Boris Johnson (Luke MacGregor/Bloomberg/Getty Images)

Boris Johnson, politicianul care a promis că va scoate Marea Britanie din UE cu sau fără un acord până la sfârşitul lunii octombrie, o va înlocui pe Theresa May ca prim-ministru după ce a câştigat marţi conducerea Partidului Conservator.

Victoria sa împinge Marea Britanie spre o luptă deschisă cu UE şi spre o criză constituţională în Marea Britanie, din moment ce parlamentarii britanici au promis să dea jos orice guvern care încearcă să părăsească blocul fără un acord.

Johnson a câştigat voturile a 92,153 de membri ai partidului Conservator, aproape dublu faţă de cei 46,656 câştigaţi de rivalul său, secretarul de externe Jeremy Hunt.

Theresa May va părăsi funcţia miercuri, după ce va merge la Palatul Buckingham pentru o ultimă întâlnire protocolară cu Regina Elisabeta a II-a, care-l va numi în mod oficial pe Johnson.

"Vom ieşi din UE pe 31 octombrie şi vom profita de toate oportunităţile pe care ni le va aduce un nou spirit de acţiune", a declarat Johnson, în vârstă de 55 de ani, după ce a fost anunţat rezultatul. "Ca un uriaş adormit, ne vom ridica şi vom scutura îndoiala şi negativitatea oamenilor."

La o jumătate de oră după victoria înregistrată de Johnson, preşedintele Donald Trump şi-a trimis mesajul de felicitare pe Twitter, adăugând: "Va fi grozav!".

Victoria unuia dintre cei mai controversaţi politicieni britanici plasează un susţinător al Brexit-ului la cârma guvernului, pentru prima oară de când Marea Britanie a votat să părăsească UE în referendumul din 2016.

Referendumul pentru Brexit a arătat că Marea Britanie este extrem de divizată în ceea ce priveşte părăsirea blocului european şi a alimentat discuţii publice despre toate temele majore ale societăţii britanice moderne, de la secesiune regională, la moştenirea imperială, la monarhie şi imigraţie.

Johnson s-a angajat să negocieze un nou acord cu UE pentru a asigura o tranziţie lină din UE înainte de 31 octombrie. Dar dacă blocul refuză, aşa cum avertizează liderii săi, noul premier britanic promite să plece oricum la data stabilită în data de 31 octombrie - de sărbătoarea Halloween.

Numeroşi economişti susţin că un Brexitul vă trimite valuri de şoc pe pieţele financiare internaţionale şi va lovi a cincea economie mondială. UE a afirmat că Brexit-ul fără acord va fi o catastrofă pentru ambele părţi şi că nu va negocia un nou acord.

Un Brexit fără acord va slăbi de asemenea poziţia Londrei ca centru financiar, zdruncinând economia Europei nordice.

Conservatorii din spatele lui Johnson nu au majoritate în parlament şi au nevoie de sprijinul a 10 parlamentari din Irlanda de Nord pentru a ignore.

Chiar şi aşa, majoritatea este subţire - şi unii parlamentari au ameninţat că vor da jos guvernul, un pas care va aprofunda criza politică din Marea Britanie şi va conduce la alegeri anticipate.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe