Box: Oleksandr Usyk l-a pus pe Tyson Fury aproape de KO

Ucraineanul, campion WBA, IBF şi WBO, deţine acum centura WBC.
Oleksandr Usyk vs Tyson Fury (screenshot video Youtube)
Mioara Stoica
19.05.2024

Oleksandr Usyk a intrat în istorie ca singurul campion incontestabil la categoria grea. El l-a învins pe Tyson Fury prin decizie împărţită şi a devenit noul rege absolut al categoriei, adăugând la colecţia sa de centuri WBA, IBF şi WBO, pe cea deţinută de britanic, deţinătorul titlului WBC.

Lupta, organizată la Riad, în Arabia Saudită, a fost una dintre cele mai anunţate (şi amânate) din ultima vreme, iar spectacolul s-a ridicat la înălţimea aşteptărilor create şi a milioanelor de euro investite. Nu este o coincidenţă faptul că o revanşă a fost deja programată pentru luna octombrie a acestui an.

Evenimentul principal a început în jurul orei 2 dimineaţa şi a fost transmis în întreaga lume pe DAZN.

Lupta ar fi trebuit să aibă loc în aprilie anul trecut, dar nu s-au putut înţelege asupra sumelor de bani. Apoi a fost aranjat să aibă loc în decembrie, dar luptătorul britanic a lăsat o imagine foarte palidă în august în faţa debutantului francez Francis Ngannou, fost campion UFC, care l-a trimis la podea. În februarie, Fury s-a tăiat grav la pleoapa dreaptă în timpul unei sesiuni de antrenament cu un partener.

"Pentru a câştiga, nu trebuie să fiu greu, ci rapid. Nu vezi niciodată un lup gras în pădure", a spus Usyk în perioada premergătoare, ori de câte ori i s-au menţionat diferenţele fizice în favoarea lui Fury.

Când au urcat în ring, senzaţia a devenit clară: britanicul era mai înalt (2,06 m faţă de 1,91 m), mai greu (118,850 kg faţă de 101,380 kg). Dar dacă Usyk era un lup hotărât să pedepsească cu stânga sa, Fury stătea ca un urs, dar unul plin de capcane, cu croşee bune, viclean şi dansator.

Primele reprize au pus în evidenţă virtuozitatea atletică şi viteza ucraineanului, făcându-l pe Fury să semene mai mult cu cel care s-a luptat cu Ngannou decât cu campionul neînvins care l-a doborât pe Derek Chisora din Zimbabwe în decembrie 2022, conform celor relatate de publicaţia Clarin.

Dar Fury a intrat literalmente în ritm cu pumnii, iar din runda a treia a părut să se simtă mai încrezător, lovind cu mişcarea tipică a braţelor şi rafalele sale, reuşind să aplice lovituri regulate la capul lui Usyk. Bătălia psihologică era câştigată de gigantul de 35 de ani, născut în suburbia Manchester, iar rundele au continuat în acest sens.

Dar meciul a avut un capitol care a plătit toate milioanele de dolari pe care petrolul arab le-a investit pentru a avea un astfel de eveniment de box pe aceste meleaguri: runda a noua. Usyk l-a clătinat pe Fury, trimiţându-l în corzi cu mai multe combinaţii care la orice alt adversar ar fi însemnat knock-out. Britanicul, o vulpe bătrână şi curajoasă, a rezistat şi a aşteptat clopoţelul salvator.

În ultima parte a luptei, Usyk a fost împins, dar Fury a rezistat, dar nu a mai fost acelaşi, însă a terminat în picioare. La finalul luptei, cei doi războinici s-au îmbrăţişat, iar britanicul l-a sărutat pe ucrainean pe cap, în semn de respect după luni de dueluri pe ring.

Dreptatea a prevalat asupra spectacolului, iar tabela de marcaj a fost în favoarea lui Usyk, care s-a impus prin decizie împărţită şi a devenit noul campion incontestabil la categoria grea.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor