Brazilia intensifică lupta împotriva virusului Zika înainte de Olimpiadă

Înaintea Jocurilor Olimpice din Rio de Janeiro, autorităţile braziliene au promis că vor proteja atleţii şi vizitatorii de bolile purtate de ţânţari. Teama s-a răspândit după ce virusul Zika a fost asociat cu mai multe cazuri de defecte congenitale în regiune.
Ţânţarul Aedes poate răspândi virusul Zika, pe lângă febra dengue şi virusul Chikungunya.
Ţânţarul Aedes poate răspândi virusul Zika, pe lângă febra dengue şi virusul Chikungunya. (Captură Foto)

Autorităţile din Rio de Janeiro au declarat luni că oraşul va intensifica controalele şi va înăspri măsurile de securitate pe măsură ce virusul Zika, care este purtat de ţânţari, continuă să se răspândească în Americi.

Peste 3.000 de inspectori pe probleme de sănătate din Rio de Janeiro vor lua în vizor zonele cunoscute pentru înmulţirea insectelor, încercând să oprească răspândirea bolii, în contextul în care oraşul se pregăteşte să găzduiască Jocurile Olimpice de Vară în luna august.

Oficialii au declarat că inspectorii vor începe, de asemenea, să folosească insecticide în jurul Sambadromului, zona în aer liber unde vor avea loc luna viitoare activităţile anuale ale Carnavalului de la Rio, conform Deutsche Welle.

“Biroul primarului va intensifica inspecţiile”, a susţinut Primăria într-o declaraţie. “Cu aproximativ o lună înaintea deschiderii Jocurilor, o echipă va vizita toate locurile de competiţie pentru a elimina eventualii ţânţari.”

Virusul Zika a declanşat temeri în decursul săptămânii trecute, pe măsură ce noi cazuri au fost raportate în SUA. Conform Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, este foarte probabil ca virusul să se răspândească în Americi – doar Chile şi Canada ar fi scutite.

Virusul, care nu se răspândeşte de la om la om, cauzează simptome precum gripa, care dispar de regulă într-o săptămână. Dar, la femeile însărcinate, virusul poate provoca infirmităţi congenitale serioase, inclusiv microcefalie – adică bebeluşul se naşte cu un cap anormal de mic.

Brazilia a înregistrat o amplificare a acestor tipuri de cazuri în ultimele câteva luni. Ministerul brazilian al Sănătăţii a declarat săptămâna trecută că ţânţarul responsabil pentru răspândirea bolii a devenit şi mai răspândit.