Brazilienii protestează împotriva inculpării preşedintei Rousseff

Susţinătorii preşedintei braziliene Dilma Rousseff au organizat o nouă demonstraţie în condiţiile în care aceasta ar putea fi pusă sub acuzaţie în câteva săptămâni.
Preşedinta braziliană Dilma Rousseff.
Preşedinta braziliană Dilma Rousseff. (Captură Foto)
Andrei Popescu
25.04.2016

Sute de oameni s-au adunat duminică în centrul oraşului Sao Paulo protestând împotriva procedurii de inculpare a preşedintei Rousseff. Manifestanţii au declarat că vor continua mitingurile – numite “occupy democracy” – până când Senatul va vota împotriva inculpării preşedintei.

“Creăm trei grupuri, unul care va lucra cu mass media socială, un grup care va lucra la intervenţiile urbane şi un altul însărcinat cu ocuparea străzilor din oraş”, a declarat manifestantul Vania Santos.

Santos a mai susţinut că manifestanţii de pe Bulevardul Paulista, unde a avut loc evenimentul de duminică, “se organizează în grupuri ca parte a mişcării ‘occupy democracy’. Şi, vom lupta împotriva procesului de destituire. Este o lovitură de stat.”

Preşedinta braziliană a suferit o înfrângere dureroasă după ce s-a votat împotriva sa în camera inferioară, cu doar câteva săptămâni înaintea unei potenţiale înlăturări din funcţie.

În 17 aprilie, două treimi din cei 513 delegaţi ai camerei inferioare a Congresului brazilian au votat în favoarea inculpării preşedintei Rousseff, pe baza acuzaţiilor că aceasta a manipulat reglementările financiare înaintea realegerii sale din 2014.

Senatul Braziliei este aşteptat să decidă în 17 mai dacă va avea loc un proces de destituire a preşedintei.

Dacă Senatul votează pentru acceptarea cazului, vicepreşedintele Michel Temer va deveni preşedinte interimar pentru maxim 180 de zile, până când se va ajunge la o decizie finală a instanţei.

Sondajele recente arată că peste 60% din populaţia de 200 milioane de cetăţeni ai Braziliei susţin inculparea lui Rousseff.

Preşedinta este criticată pe fundalul unui scandal de corupţie care implică compania petrolieră de stat Petrobras, unde a fost directoare înainte să preia funcţia de lider al ţării în 2010.

Rousseff a negat acuzaţiile formulate împotriva sa, susţinând că sunt motivate politic, acuzând opoziţia de orchestrarea unei lovituri de stat.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor