Comitet brazilian recomandă punerea sub acuzare a preşedintei Rousseff

Un comitet al Congresului brazilian a recomandat judecarea preşedintei Dilma Rousseff. Decizia stabileşte cadrul unui vot crucial în Camera Inferioară pentru a decide dacă preşedinta va avea de înfruntat un proces.
Preşedinta Braziliei, Dilma Rousseff. (Captură Foto)
Andrei Popescu
12.04.2016

Comitetul a votat luni cu 38 la 27 în favoarea trimiterii chestiunii inculpării preşedintei Dilma Rousseff în Camera Deputaţilor.

Camera Inferioară a Braziliei urmează acum să voteze duminică procedurile pentru punerea sub acuzare a şefei statului.

O majoritate de două treimi din Camera Deputaţilor va trimite cazul lui Rousseff în Senat. Apoi, Camera va avea puterea de a o aduce în faţa tribunalului şi în cele din urmă să o destituie. Altfel, cazul va fi anulat.

Conform celui mai recent sondaj în rândul celor 513 deputaţi din Camera Inferioară, publicat luni în ziarul Estadao, 298 dintre aceştia sunt în favoarea judecării lui Rousseff, dar numărul este insuficient pentru pragul de 342 necesar adoptării moţiunii.

Sondajul a arătat că 119 se opun punerii sub acuzaţie a preşedintei, 172 au cerut să fie impusă o anulare a moţiunii – lăsând rezultatul final în mâinile a 96 de deputaţi care nu sunt încă decişi sau nu şi-au exprimat poziţia.

Preşedinta insistă, totuşi, că nu a comis nicio infracţiune pentru care să fie judecată. Ea susţine că opoziţia de dreapta a început eforturile unei lovituri legislative, cu scopul de a instala la putere un preşedinte mai înclinat spre afaceri.

Rousseff este acuzată de implicare într-un scandal de corupţie vizând compania petrolieră de stat Petrobras. În acelaşi timp, ea este acuzată că a crescut în mod artificial conturile guvernamentale pentru a câştiga alegerile în 2014, lucru pe care l-a negat.

În cazul destituirii lui Rousseff, cea mai înaltă funcţie în stat va fi preluată temporar de şeful PMDB şi actual vicepreşedinte Michel Temer. Totuşi, susţinătorii lui Rousseff au declarat că Temer doreşte să devieze atenţia publicului de la acuzaţiile conform cărora el şi alţi membri ai partidului său au fost de asemenea implicaţi în masiva schemă de corupţie.

Presiunea asupra ei a crescut şi mai mult după ce l-a numit pe fostul preşedinte Luiz Inacio Lula da Silva în funcţia de şef al cabinetului ministerial. Astfel, Rousseff este acuzată că a făcut numirea pentru a-l ajuta pe fostul lider brazilian să nu fie judecat pentru implicare în scandalul de corupţie de la Petrobras, implicare pe care acesta o neagă.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor