Proces pentru tortură intentat împotriva Volkswagen în Brazilia. Coincidenţă?

(Justin Sullivan/Getty Images)

Un proces civil a fost intentat în Brazilia împotriva producătorului auto Volkswagen pentru presupusa torturare şi includere pe liste negre a unor foşti angajaţi ai companiei. Cazul împotriva Volkswagen datează încă dinainte de 1985, conform unui articol publicat de Deutsche Welle.

Activiştii şi susţinătorii foştilor angajaţi ai Volkswagen au declarat miercuri pentru AFP că au depus în mod oficial o plângere referitoare la o serie de acuzaţii foarte vechi formulate în Brazilia împotriva producătorului auto german.

Un raport final al “comisiei braziliene pentru adevăr”, publicată în decembrie 2014, a susţinut că filialele mai multor companii germane, inclusiv cea a Volkswagen, au colaborat în preajma anului 1972 cu regimul de la acea vreme.

În procesul intentat marţi se susţine că 12 foşti angajaţi au fost arestaţi şi torturaţi în fabrica Volkswagen din Sao Bernarndo do Campo, în apropiere de Sao Paulo.

Rose Cardoso, avocata care le reprezintă pe unele dintre presupusele victime, a declarat că şi alţi angajaţi au fost concediaţi şi trecuţi pe liste negre folosite de regimul de la acea vreme.

Cardoso face parte din micul grup de avocaţi care a coordonat activitatea de investigare a Comisiei Naţionale pentru Adevăr, care a fost înfiinţată în 2012 de preşedinta Dilma Rousseff pentru a ancheta crimele comise în timpul dictaturii în perioada 1964-1985.

“Volkswagen nu este singura companie implicată, dar aceasta a avut un rol de conducere în Sao Paulo şi chiar a coordonat alte companii”, a declarat Sebastio Neto de la Forumul Muncitorilor pentru Adevăr, Justiţie şi Activism.

“M-au dus încătuşat la Departamentul de personal şi acolo au început să mă tortureze”, a declarat Lucio Bellentani, un activist comunist fost angajat al Volkswagen.

Procesul brazilian are loc în contextul unui scandal global legat de manipularea testelor privind nivelul de poluare a aerului la motoarele diesel produse de Volkswagen.

Scandalul emisiilor trucate ale vehiculelor Volkswagen ia o amploare deosebită după ce a doua companie producătoare de maşini din lume a anunţat că va aloca 6,5 miliarde de euro pentru a rezolva problema emisiilor toxice ale modelelor sale Diesel, recunoscând că sunt implicate 11 milioane de autovehicule.

Declaraţia a fost făcută marţi, după ce CEO-ul american al companiei a admis că firma a greşit enorm în ceea ce priveşte emisiile. Michael Horn a recunoscut la un eveniment din Brooklyn, New York, că Volkswagen a înşelat investigatorii şi publicul.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe