Breedlove: Rusia nu acţionează ca o putere nucleară responsabilă


Comandantul suprem al Forţelor aliate ale NATO în Europa, generalul american Philip Breedlove.
Comandantul suprem al Forţelor aliate ale NATO în Europa, generalul american Philip Breedlove. (Captură Foto)

Comandantul suprem al forţelor aliate ale NATO în Europa a declarat miercuri că anunţul Rusiei privind extinderea arsenalului său nuclear cu 40 de rachete balistice intercontinentale noi nu este tipul de comportament aşteptat din partea unei puteri nucleare responsabile, conform Yahoo News.

Anunţul de marţi al preşedintelui rus Vladimir Putin în legătură cu extinderea arsenalului nuclear rusesc alimentează şi mai mult tensiunile dintre Moscova şi Occident generate de criza din Ucraina.

“Naţiunile nucleare responsabile nu se comportă în acest mod”, a declarat generalul american Philip Breedlove agenţiei Reuters în timpul unei vizite în Polonia.

“O retorică care alimentează tensiunile, dintr-o perspectivă nucleară, nu reprezintă un comportament responsabil şi noi urmărim şi cerem acestor naţiuni [nucleare] să folosească acest tip de armă într-o manieră mai responsabilă”, a susţinut Breedlove.

Întrebat dacă Macedonia şi Muntenegru ar trebui să fie invitate să se alăture NATO în cadrul summitului alianţei militare din 2016 din Varşovia, Breedlove a declarat că, deşi aceste ţări sunt pregătite în termeni militari, decizia de a le invita va fi în cele din urmă politică.

Rusia se opune oricărei expansiuni a NATO în fostele naţiuni comuniste din Europa de est şi sud-est.

“Dintr-un punct de vedere militar aceste naţiuni au făcut lucrurile pe care le-am cerut să le facă”, a declarat Breedlove, adăugând că situaţia militară din Muntenegru s-ar simplifica dacă această ţară ar intra în cele din urmă în alianţa militară vestică.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.