Brexit: Germania deschide posibilitatea unui compromis, Franţa bombăne

Angela Merkel
Angela Merkel (Jorg Carstensen / AFP/Getty Images)

Cancelarul german, Angela Merkel, a cerut, miercuri, Marii Britanii să vină cu soluţii alternative concrete la problema frontierei irlandeze în termen de 30 de zile, însă preşedintele francez, Emmanuel Macron, a avertizat că nu va exista nicio renegociere a acordului de Brexit.

La mai bine de trei ani după ce Regatul Unit a votat ieşirea din blocul UE, nu este deocamdată clar în ce termeni - sau dacă într-adevăr separarea se va produce la 31 octombrie.

Primul ministru britanic, Boris Johnson, un suporter al Brexitului care a ajuns în Downing Street 10 în urmă cu o lună, pariază că ameninţarea cu haosul care ar fi generat de o ieşire fără acord îi va convinge pe Merkel şi Macron că UE ar trebui să renegocieze şi să se conformeze cerinţelor sale.

Luând cuvântul alături de Merkel în Cancelaria Germană, Johnson a spus în repetate rânduri că problema frontierei irlandeze - aşa numitul backstop cu care Theresa May a fost de acord- trebuia eliminat integral.

„S-a spus că probabil vom găsi o soluţie în doi ani. Dar am putea găsi şi una în următoarele 30 de zile, de ce nu?”, a spus Merkel, cel mai puternic lider european al momentului.

Johnson a confirmat că Markel i-a oferit 30 de zile pentru a veni cu alternative şi a spus că există posibilitate să se încheie un acord.

Dar la numai o oră după afirmaţia cancelarului german, preşedintele francez Emmanuel Macron a declarat că cererile formulate de Johnson pentru renegocierea acordului de "divorţ", inclusiv înlăturarea backstopului irlandez, nu sunt viabile. Premierul britanic urmează să se întâlnească joi cu Macron la Paris.

La mai puţin de 10 săptămâni de termenul de exit, UE a afirmat în mod repetat că nu va renegocia acordul de retragere şi că va sprijini Irlanda.

Merkel a promis anterior că va discuta „soluţii practice” pentru asigurarea frontierei irlandeze - aşa numitul „backstop”, despre care Johnson spune că este inacceptabil - dar a spus că acordul de retragere nu va fi redeschis.

Liderul german a sugerat rezolvarea problemei frontierei irlandeze ca parte a declaraţiei privind legăturile post-Brexit - o posibilă modalitate de a evita un Brexit fără acord.

Însă Franţa crede acum că Brexit-ul fără acord este în acest moment cel mai probabil scenariu de Brexit, a declarat un oficial al biroului lui Macron care a avertizat că Berlinul şi Parisul au o poziţie comună.

„Fără îndoială, că poziţiile franceză şi germană - şi a altor părţi - sunt identice. Nu există crăpături nici măcar de grosimea unei foi de ţigară între noi”, a declarat oficialul francez, citat de Reuters.

La Washington, preşedintele american Donald Trump, care este entuziasmat de Brexit, dar a criticat strategia de negociere a lui May, sprijină Marea Britanie şi critică UE. "Nu au tratat foarte bine Marea Britanie", a spus el. „UE negociază dur, vom vedea dacă putem rezolva ceva”.

Însă Macron a declarat că un Brexit fără acord va fi vina Marii Britanii, adăugând că orice acord comercial pe care Londra îl va parafa cu Washingtonul nu va reduce costurile prăbuşirii blocului.

„Poate (costul unui Brexit fără acord) fi compensat de Statele Unite ale Americii? Nu, chiar dacă ar fi o alegere strategică, aceasta ar însemna ca Marea Britanie să devină vasal ” a spus Macron.

Ieşirea Marii Britanii din UE fără acord înseamnă că nu vor exista proceduri care să reglementeze problemele care se vor ivi - de la circulaţia persoanelor, bunurilor sau la delicatele mecanisme financiare dintre puterile europene, care vor fi perturbate.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe