Brexit-ul nu a lăsat indiferenţi politicienii de la Chişinău

Marea Britanie, Ţara Galilor şi Irlanda de Nord au votat în favoarea Brexit-ului. Despre implicaţiile acestei decizii au comentat premierul Moldovei, ministrul Finanţelor, cât şi alţi lideri de formaţiuni politice.
(LEON NEAL / AFP / GettyImages)

“O zi tristă pentru Europa şi pentru prietenii europeni şi internaţionali ai Marii Britanii” a afirmat Prim-Ministrul Republicii Moldova, Pavel Filip într-o postare pe pagina sa de facebook. Totodată, acesta a ţinut să rămână optimist şi să reconfirme că Moldova rămâne devotată parcursului European. Potrivit Premierului, “Moldova rămâne ataşată parcursului său european în ciuda rezultatului din Marea Britanie deoarece considerăm UE un proiect de succes şi ne dorim să facem parte din el, în baza reformelor, în anii următori.”

O altă reacţie din cabinetul de miniştri a parvenit din partea lui Octa­vian Armaşu, minis­trul Finan­ţe­lor, care sus­ţine că ieşirea Marii Britanii din Uniunea Europeană ar putea avea un efect nega­tiv asu­pra Mol­dovei. „Însă, nu tre­buie să dra­ma­ti­zăm, deoarece ţara noas­tră este prea mică ca să ne afec­teze această situ­a­ţie”, a sub­li­niat minis­trul, în cadrul unei con­fe­rinţe de presă.

„Încă nu se ştie cum va fi această ieşire a Marii Bri­ta­nii din UE. Sunt încă foarte multe semne de între­bare. Noi tre­buie mai întâi să înţe­le­gem în ce con­stă această ieşire a Marii Bri­ta­nii din UE: pără­sesc piaţa comună sau nu, dacă rămân în vigoare Acor­du­rile comer­ci­ale sau nu. Sunt foarte multe între­bări şi atunci când vom şti clar ce înseamnă această ieşire, atunci vom şti mai bine care este efec­tul asu­pra ţării noas­tre”, a declarat Octa­vian Armaşu.

Liderul Partidului Socialiştilor, Igor Dodon a declarant că Brexit înseamnă începutul sfârşitului pentru Uniunea Europeană. Mai mult, pentru Republica Moldova, referendumul din Anglia demonstrează că ţara trebuie să conteze pe forţele proprii. “Moldova nu trebuie să fugă în urma unui tren care se desface şi pierde vagoane. Să ne concentrăm pe Moldova şi să învăţăm să ne dezvoltăm cu forţele proprii. Moldova are viitor!” se arată într-o postare a politicianului pe pagina sa de facebook.

Înschimb Andrei Năstase, Preşedintele Partidului Platforma Demnitate şi Adevăr, a precizat că respectă voinţa majorităţii cetăţenilor britanici, participanţi la referendum, dar regretă ieşirea Regatului Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord. “Acest deznodământ obligă statele membre la acţiuni mult mai susţinute de consolidare a Europei Unite.”

Totodată, acesta a ţinut să accentueze că, pentru politicienii din Moldova, “rezultatele acţiunii de ieri ar trebui să constituie un punct de sprijin pentru revizuirea atitudinii faţă de eurosceptici, care nu sunt neapărat şi antieuropeni.”