Xi Jinping în Polonia: intelectualii îi cer lui Duda să apere victimele regimului comunist chinez

În Polonia, înainte de vizita şefului statului chinez Xi Jinping, activiştii amintesc de inspiraţia pe care au avut-o dizidenţii chinezi de la Mişcarea Solidaritatea şi în acelaşi timp de nevoia de reforme din China.
Xi Jinping împreună cu preşedintele Poloniei, Andrzej Duda, 20 iunie 2014 în Varşovia
Xi Jinping împreună cu preşedintele Poloniei, Andrzej Duda, 20 iunie 2014 în Varşovia (JANEK SKARZYNSKI/AFP/Getty Images)

Cu scurt timp înaintea vizitei lui Xi Jinping în Varşovia, un grup de foşti activişti opozanţi ai regimului comunist, intelectuali şi jurnalişti l-au rugat pe preşedintele polonez Duda şi pe primul ministru Szydło să aducă în discuţie în timpul vizitei oficiale a lui Xi Jinping problema încălcării drepturilor omului în China.

Astfel, într-o scrisoare adresată guvernului polonez aceştia au afirmat că ”în ultimii 25 de ani, China a iniţiat reforme economice, care au dus la schimbări enorme în cadrul societăţii chineze. Aceasta a creat cetăţenilor chinezi circumstanţe mai bune pentru a-şi afirma drepturile”.

În ciuda acestui lucru, în China încă mai există violări grave ale drepturilor omului şi opresiune, care ar trebui puse în discuţie de către regimul polonez în timpul vizitei oficiale a lui Xi Jinping.

Semnatarii scrisorii fac apel la solidaritate cu cei oprimaţi şi cu cei care se află în închisorile chineze arătând că de decenii, Polonia şi Mişcarea Solidaritatea sunt o sursă de inspiraţie pentru chinezi.

"În 1983, dizidentul Li Wangyang s-a afiliat Mişcării Solidaritatea şi a organizat Cooperativa Muncitorilor din Shaoyang. Pentru acest lucru, el a fost persecutat de autorităţile chineze şi a fost condamnat la 23 de ani de închisoare. În urmă cu patru ani, a fost găsit spânzurat într-o cameră a unui spital. Familia lui Li şi prietenii bănuiesc că acesta a fost ucis de regimul comunist. Li credea ferm un lucru: China are nevoie de o ”mişcare de solidaritate” şi de sprijinul spiritual al polonezilor, deoarece în faţa tiraniei şi a asupririi, ei au ales libertatea şi democraţia, reuşind să schimbe cursul ţării lor şi al istoriei.

"China are nevoie de solidaritatea noastră ... grupurile care prezintă importanţă în construirea societăţii civile, precum creştinii, avocaţii, jurnaliştii, practicanţii Falun Gong, minorităţile printre care îi enumerăm pe tibetani, uiguri mongoli şi mulţi alţii au nevoie de sprijinul dumneavoastră, stimate domnule preşedinte, doamnă prim ministru şi stimaţi cetăţeni polonezi. În spiritul solidarităţii, în numele celor persecutaţi în China, noi ar trebui să ne ridicăm vocile”, se reiterează în scrisoare.