Britanicii au început să bombardeze Statul Islamic în Siria

Ministerul britanic al Apărării a confirmat că avioanele de luptă Tornado ale Forţei Regale Aeriene au desfăşurat în cursul nopţii de miercuri spre joi primele lor lovituri împotriva Statului Islamic.
Premierul britanic David Cameron.
Premierul britanic David Cameron. (Chris Harris - WPA Pool / Getty Images)

Ministerul a declarat că patru avioane Tornado, staţionate în Cipru, au desfăşurat o operaţiune în cursul nopţii şi au lansat mai multe bombe.

Guvernul britanic are 8 avioane de luptă Tornado la baza Forţei Regale Aeriene din Cipru. Avioanele Tornado pot zbura la Mach-2 şi au o viteză de croazieră de 12 km pe minut. Pe lângă aceste avioane, guvernul britanic plănuieşte să folosească şi alte arme hi-tech împotriva Statului Islamic.

Campania militară britanică a fost lansată la scurt timp după ce guvernul britanic a confirmat miercuri, prin vot la ora 22:30, că U.K. se va alătura coaliţiei conduse de SUA ce bombardează de peste un an poziţiile Statului Islamic atât în Siria, cât şi în Irak.

Analiştii politici au apreciat că era aproape sigur că politicienii britanici vor susţine implicarea Marii Britanii în loviturile aeriene împotriva Statului Islamic în Siria, în condiţiile în care săptămâna trecută premierul David Cameron a declarat că va cere un vot doar dacă este clar faptul că parlamentarii vor aproba campania britanică.

Cameron a declarat că nu a dorit, în cazul în care politicienii britanici ar fi respins implicarea Marii Britanii în campania militară din Siria, ca Statul Islamic să folosească această decizie în favoarea lor din punct de vedere propagandistic.