Bucureşti: Preţul gigacaloriei pentru agenţii economici ajunge la 329 lei

.
. (BOGDAN FLORESCU / The Epoch Times)

Un proiect al Primăriei Capitalei prevede mărirea preţului gigacaloriei. Pentru agenţii economici din Bucureşti, alimentaţi din centrale RADET, se estimează o creştere de la 252,17 lei, până la 329,30 lei (fără TVA), iar pentru cei alimentaţi din puncte termice proprii, de la 212,95 lei, până la 296,49 lei (fără TVA). Acest proiect a fost pus în dezbatere publică pe site-ul www.pmb.ro.

În urma deciziilor Autorităţii Naţionale de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE), recalcularea acestor tarife ar fi trebuit să aibă loc începând cu luna februarie 2013. În raportul de specialitate anexat proiectului se arată că "Neaprobarea acestor tarife a determinat pierderi financiare înregistrate de RADET Bucureşti în perioada februarie - iulie 2013 în valoare de 10.505.928, 81 de lei (aproximativ 2,37 milioane de euro )".

"RADET a început demersurile de ajustare a preţurilor de facturare imediat după majorarea preţului de către producătorii de energie termică, în principal ELCEN S.A., dar acestea au fost întârziate din cauza corespondenţei purtate timp îndelungat cu autorităţile de reglementare", au declarat reprezentanţii Primăriei Municipiului Bucureşti (PMB).

Pentru ca RADET să recupereze pierderile financiare corespunzătoare perioadei februarie - iulie 2013, în proiect se prevede ca, pentru agenţii economici, preţul local de facturare al energiei termice să fie aplicat pe o perioadă de un an.

Reprezentanţii Primăriei Municipiului Bucureşti au menţionat că nu intenţionează să schimbe preţul actual la energia termică pentru populaţie, care este de 169,88 lei pe gigacalorie (cu TVA), spre deosebire de preţul la care agentul termic este achiziţionat de la Electrocentrale Bucureşti S.A. (ELCEN), de 320 de lei pe gigacalorie. Subvenţia acordată de PMB la momentul actual reprezintă, aşadar, 46,9 % din costul gigacaloriei.

Cetăţenii pot contribui la îmbunatăţirea proiectului prin recomandări, sugestii, propuneri, până când acesta va fi supus aprobării Consiliului General al Municipiului Bucureşti. Astfel, până în data de 19 noiembrie 2013, documentul se află în dezbatere publică.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Economie