Bugetul R. Moldova pentru 2020 adoptat în lectură finală. Blocul ACUM: Documentul este unul electoral

Parlamentul R. Moldova
Parlamentul R. Moldova (parlament.md)

Parlamentul de la Chişinău a votat joi, 19 decembrie, în lectura a doua – finală - proiectul bugetului de stat pentru anul 2020. Din 131 de amendamente înaintate după adoptarea în prima lectură, doar 63 au fost susţinute.

Potrivit proiectului Legii bugetului de stat pentru anul 2020, veniturile acestuia vor însuma 44 136,6 mil. lei, cu o majorare de 8,6% faţă de 2019 (rectificat), datorită creşterii preconizate a impozitelor şi taxelor, TVA fiind în continuare cea mai importantă sursă. Cheltuielile bugetului de stat vor constitui cca 51 551,9 mil. lei, cu 11,3% mai mult faţă de 2019.

Conform estimărilor, bugetul de stat în anul 2020 se va solda cu un deficit în sumă de circa 7 415,3 mil. lei.

Potrivit unui comunicat al Parlamentului moldovean, finanţarea deficitului bugetului public naţional în anul 2020 se va efectua din surse interne şi externe, în special prin valorificarea împrumuturilor pentru finanţarea proiectelor din surse externe şi pentru susţinerea bugetului, emisiunea valorilor mobiliare de stat, acţiuni în formă de participare în capital, alte creanţe interne ale bugetului, precum şi din mijloacele băneşti din solduri la conturile bugetelor componente ale bugetului public naţional.

Deputaţii Blocului ACUM au venit cu mai multe propuneri şi amendamente, marea majoritate a acetora fiind respinsă. Opoziţia parlamentară a propus de asemenea adoptarea unei legi care să pună moratoriu pe achitarea din bugetul de stat a fraudei bancare din 2014, iniţiativă respinsă cu votul socialiştilor şi democraţilor.

Deputaţii blocului ACUM nu au votat documentul fiind de părere că bugetul 2020 este unul electoral şi că are drept scop să-l ajute pe preşedintele Igor Dodon să obţină al doilea mandat.