Peste 35 de milioane de lei prevăzute în buget pentru întreţinerea lui Igor Dodon şi a Preşedinţiei în 2020

Cheltuieli pentru întreţinerea lui Igor Dodon şi a Preşedinţiei
Cheltuieli pentru întreţinerea lui Igor Dodon şi a Preşedinţiei (facebook.com/M. Popşoi)

Preşedinţia Republicii Moldova va beneficia în anul 2020 de un buget de 35,3 milioane de lei, de două ori mai mult decât cel pe care l-a avut Igor Dodon în primii ani de mandat.

Fiind întrebat de un jurnalist, şeful statului a declarat luni, 16 decembrie, în cadrul unei conferinţe de presă că dublarea bugetului Preşedinţiei în ultimii doi ani, se explică prin mutarea în sediul renovat după devastările din 2009. Acesta a dat asigurări că nu au crescut cheltuielile pentru salariul său şi a angajaţilor instituţiei.

Cu toate acestea, la creşterea bugetului pe anul viitor contribuie şi indemnizaţiile pe care Igor Dodon şi consilierii săi urmează să le primească la încheierea mandatului şi care se ridică la suma de 560 de mii de lei.

Săptămâna trecută, deputaţii blocului ACUM au înaintat amendamente la proiectul legii bugetului, cerând reducerea cheltuielilor pentru activitatea Preşedinţiei la nivelul anului 2016.

Cheltuielile pentru întreţinerea preşedintelui Dodon cresc enorm, a subliniat Mihai Popşoi, menţionând că în timp ce educatorii, pedagogii şi medicii beneficiază de sporuri modeste, bugetul Preşedinţiei pentru anul 2020 constituie 35 milioane de lei.

„Astăzi, secretarii şi asistenţii lui Dodon, Chicu şi Greceanîi au primit majorări de salarii de 50 %, în timp ce pentru veteranii războiului de pe Nistru nu s-au găsit 500 lei.

Îl îndemn pe Igor Dodon să nu se mai lăfăiască în lux şi să redirecţioneze banii către familiile social-vulnerabile şi veterani. Domnule Dodon, renunţaţi la plecările săptămânale în Federaţia Rusă şi alte călătorii extravagante şi cu siguranţă o să vă ajungă bani”, a conchis parlamentarul blocului ACUM-PAS.

Deputaţii de la Chişinău au aprobat proiectul bugetului în primă lectură, pe 5 decembrie.