PAS: "Guvernul lui Dodon" împiedică ratificarea Convenţiei pentru combaterea violenţei domestice

Odată cu ratificarea Convenţiei de la Istanbul, R. Moldova va fi obligată să asigure servicii pentru protejarea victimelor şi a copiilor acestora, consilierea juridică şi asistenţa medicală, asigurarea compensaţiilor victimelor violenţei în familie etc.
Lansarea campaniei anti-violenţă din anul 2015
Lansarea campaniei anti-violenţă din anul 2015 (facebook.com)

Deputata Doina Gherman, preşedintă a Comisiei drepturile omului şi relaţii interetnice împreună cu vicepreşedintele Parlamentului moldovean Mihai Popşoi atenţionează că „Guvernul lui Dodon” împiedică ratificarea Convenţiei de la Istanbul întrucât Executivul a scos proiectul de pe agendă. „Nu se vrea ratificarea Convenţiei privind combaterea violenţei domestice şi până acum am fost duşi de nas!”

„Aceasta este o lipsă de respect faţă de victimele violenţei şi cetăţeni. Cum poţi azi să declari, din poziţia de prim-ministru, în faţa întregii ţări că ratifici Convenţia şi poimâine să te răzgândeşti?! La indicaţiile cui se fac aceste învârteli?!”, a declarat deputata Doina Gherman în cadrul unei conferinţe de presă.

„Vrem să alertăm societatea civilă, partenerii externi şi toţi cetăţenii că scoaterea de pe agenda guvernului a proiectului de ratificare a Convenţiei este o încercare vădită de împiedicare a procesului. Guvernul Chicu a promis că până la finele anului va fi ratificată convenţia, dar joi, cel mai probabil, va avea loc ultima şedinţă în plen din acest an în care Parlamentul o poate face”, a notat Popşoi.

Potrivit deputaţilor PAS, violenţa domestică este o realitate terifiantă pentru multe femei din R. Moldova şi un subiect extrem de sensibil.

„Doar pe parcursul anului 2017 au fost înregistrate peste 10 mii de cazuri de violenţă domestică, iar în 2018 cifra a depăşit 11 mii. Fiecare a 4-a femeie din mediul urban şi fiecare a 3-a din mediul rural, a trecut printr-o formă de violenţă pe parcursul vieţii. Şi astea sunt doar cazurile raportate, dar câte cazuri rămân neraportate de către victime din cauza ruşinii, fricii sau din cauza neîncrederii în autorităţile noastre”, a adăugat Gherman.

În concluzie, parlamentarii au subliniat că ministrul Sănătăţii Viorica Dumbrăveanu „care este atât de departe de respectarea echilibrului de gen şi a egalităţii de şanse” ar trebui să-şi dea demisia de onoare dacă până la finele anului Parlamentul nu va ratifica Convenţia. Totodată, aceştia au solicitat ca proiectul cu privire la aprobarea Convenţiei de la Istanbul să fie pus pe ordinea de zi a şedinţei guvernului de miercuri, astfel încât joi în şedinţa Parlamentului „să putem ratifica Convenţia de la Istanbul”.

Odată cu ratificarea Convenţiei de la Istanbul, autorităţile R. Moldova vor fi obligate să asigure servicii pentru protejarea victimelor şi a copiilor acestora, precum oferirea refugiului, a liniilor fierbinţi operaţionale nonstop, consilierea juridică şi asistenţa medicală, crearea unui mecanism pentru asigurarea compensaţiilor victimelor violenţei în familie etc.

Convenţia de la Istanbul este primul document obligatoriu juridic la nivel european pentru prevenirea, investigarea şi pedepsirea actelor de violenţă împotriva femeilor şi violenţei domestice. Ratificarea Convenţiei este una dintre recomandările promovate de către societatea civilă în cadrul Evaluării Periodice Universale din 2016 unde Moldova a primit şi acceptat 44 de recomandări privind drepturile femeilor.