Bulgaria se revoltă. Protestele continuă

Proteste în Bulgaria.
Proteste în Bulgaria. (DIMITAR DILKOFF / AFP / Getty Images)
Mioara Stoica
26.06.2013

De 11 zile, marile oraşe ale Bulgariei sunt invadate de tineri. Pe bulevardele din Sofia se desfăşoară marşuri de proteste paşnice împotriva guvernului, corupţiei politice şi a rolului din ce în ce mai mare al criminalităţii organizate, o mafie care şi-a extins ramurile până în Europa de Vest. Valurile de protest au început la 14 iunie. Se remarcă un protest „Taksim” trecut în tăcere de mass-media europeană, pentru că, spre deosebire de mişcarea turcă, aproape nimeni nu vorbeşte despre insurgenţa în curs de desfăşurare din Bulgaria.

Luni, încolţit de grevele care sunt în plină desfăşurare şi de campania neîncetată a puţinei prese libere rămase, premierul socialist Plamen Oreşarski, în funcţie de doar trei săptămâni, şi-a cerut scuze pentru că a numit - fără o dezbatere parlamentară – ca şef al securităţii naţionale, pe un magnat din mass-media. Este vorba de antreprenorul Delian Peevski, în vârstă de 32 de ani, capul unui mic imperiu format din ziare, televiziune şi site-uri de internet, care susţine în mod flagrant partidul de la guvernământ. Dar, în timp ce se cer scuze, Oreşarski refuză totuşi să demisioneze aşa cum cere populaţia.

Nu au existat incidente de represiune din partea forţelor guvernamentale, în parte pentru că poliţia este în mod clar de partea demonstranţilor. Preşedintele Republicii, Rosen Plevneliev, al cărui rol este doar de reprezentant, dar a cărui voce este foarte mult simţită în ţară, şi-a exprimat prin cuvinte de solidaritate sprijinul pentru tinerii care animă protestele. "Voi continua consultările cu toate părţile - a declarat acesta - mă aştept ca toată lumea să-şi asume responsabilităţile care le revin". Într-o analiză recentă, publicaţia Economist ipotizează că întoarcerea mai devreme la urne este improbabilă.

Mişcarea de protest este numită "Dansează cu mine", iar "dansul" băieţilor bulgari s-a răspândit în cadrul poporul bulgar. La urma urmei, este naţiunea cu cele mai mici venituri pe cap de locuitor a Comunităţii Europene, în medie 400 de euro pe lună. De la începutul anului costul energiei electrice s-a dublat, iar o bună parte din salariul unui bulgar se cheltuie pe electricitate şi încălzire.

Mizeria marii majorităţi a populaţiei se reflectă în etalarea opulentă a câtorva moguli sau capi ai mafiei, care, în multe cazuri, la fel ca în multe alte state, provin din rândurile serviciilor de stat, ale poliţie sau ale serviciilor secrete. Acesta este unul din motivele pentru care numirea lui Peevski ca şef a serviciilor de securitate a stârnit un val de furie care continuă pe străzile din Sofia.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor