Cadavre plastinate chinezeşti apar din nou în România [video]

Cadavre plastinate din China, expuse la Cluj
Cadavre plastinate din China, expuse la Cluj (Epoch Times România)
Se încarcă player-ul...

Astăzi, la Cluj se va deschide expoziţia de cadavre plastinate „Our Body : Universul interior” (în engleză Our Body The Universe Within).

Expoziţia înfăţişează foste corpuri umane care au fost supuse unei proceduri de polimerizare, în urma căreia cadavrele arată ca nişte mulaje de plastic.

Controverse bioetice. Expoziţii închise

Deşi organizatorii susţin că scopul expoziţiei este pur educaţional, expoziţia este extrem de controversată.

O expoziţie purtând acelaşi nume, aparţinând aceluiaşi organizator a fost închisă în 2009 în Franţa, după ce, conform news.au.com, un judecător a decis că expunerea de cadavre plastinate nu acordă respectul cuvenit conform legii franceze, cerând închiderea expoziţiei şi sechestrarea cadavrelor, pentru a permite înmormântarea lor.

Provenienţa cadavrelor, nedovedită cu acte. Bănuieli sumbre.

În afară de controversa bioetică, există o alta, legată de sursa cadavrelor. Cele trei sau patru companii care organizează asemenea expoziţii în jurul lumii înfăţişează cadavre plastinate din China. Acestea sunt închiriate (în loturi de câte două sute de bucăţi) de la firme chinezeşti.

Dată fiind istoria de control prin teroare exercitat de Partidul Comunist asupra populaţiei, au apărut îngrijorări privind faptul că aceste cadavre ar proveni de la prizonieri ucişi de autorităţi în închisori. China este cunoscută pentru lagărele de muncă în care robotesc până la epuizare cel puţin patru milioane de oameni, pentru torturarea sistemică din închisori, şi pentru adevărata industrie de jaf de organe pe viu, de la prizonieri politic, organizată de statul chinez în puşcării.

Dată fiind istoria de control prin teroare exercitat de Partidul Comunist asupra populaţiei, au apărut îngrijorări privind faptul că aceste cadavre ar proveni de la prizonieri ucişi de autorităţi în închisori. China este cunoscută pentru lagărele de muncă în care robotesc până la epuizare cel puţin patru milioane de oameni, pentru torturarea sistemică din închisori, şi pentru adevărata industrie de jaf de organe pe viu, de la prizonieri politici, organizată de statul chinez în puşcării, prin colaborarea unor spitale militare.

Companiile care organizează expoziţiile susţin că ele au fost donate de universităţi şi fundaţii în scopuri ştiinţifice şi educaţionale. O echipă ABC news a efectuat cu ani în urmă o investigaţie în oraşul Dalian, unde se efectuează plastinarea, găsind că “universitatea” despre care se vorbea în acel caz era în fapt o baracă dintr-un ghetou al oraşului, unde erau plastinate, în condiţii insalubre, cadavre aduse cu camionul – uneori pline de sânge - de la Biroul Securităţii şi Poliţiei din oraşul Dalian.

Afirmând că “legea” nu le permite, companiile care organizează asemenea expoziţii nu au reuşit niciodată să prezinte documente care atesta identitatea victimelor, vârsta lor, circumstanţele morţii sau documente semnate de familiile defuncţilor (sau de aceştia) care permiteau folosirea cadavrelor în scopuri educaţionale.

În România o asemenea expoziţie a fost deschisă la Muzeul Antipa în 2013, stârnind, în ciuda publicului numeros care a vizitat-o, multe controverse, precum şi o recomandare din partea Ministrului Educaţiei, ca şcolile care vizitează expoziţia să se asigure de consimţământul scris al părinţilor.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Interne