Căile Ferate ale Moldovei vor fi modernizate pe bani europeni

Cale ferată
Cale ferată (Sean Gallup / Getty Images)

Prim-ministrul Iurie Leancă şi Directorul pentru Transport al Băncii Europene pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare, Sue Barrett, au semnat astăzi Acordul între Guvernul Republicii Moldova şi BERD privind finanţarea proiectului de modernizare a Întreprinderii de Stat „Calea Ferată a Moldovei”.

Potrivit Acordului, BERD va investi 52,5 milioane de euro în proiectul de modernizare a căilor ferate moldoveneşti. Banii vor fi folosiţi pentru reabilitarea infrastructurii feroviare şi achiziţionarea a zece locomotive multifuncţionale noi. De menţionat, că Uniunea Europeană co-finanţează procurarea locomotivelor cu un grant investiţional de 5 milioane de euro.

Proiectul vizează reforma amplă a sectorului feroviar din Moldova în vederea îmbunătăţirii siguranţei şi eficienţei acestuia, şi pentru a reduce consumul energiei şi costurile aferente.

Întregul proiect de modernizare a căilor ferate din Moldova necesită investiţii de 116,75 milioane de euro. Astfel, şi Banca Europeană de Investiţii va susţine acest proiect cu un împrumut similar celui acordat de BERD – în valoare de 52,5 milioane de euro. De asemenea, proiectul va beneficia de finanţare nerambursabilă în valoare de 1,75 milioane de euro din fondurile BERD precum şi din partea Iniţiativei Central Europene şi a Guvernului Cehiei.

Iurie Leancă a apreciat disponibilitatea partenerilor europeni de a sprijini modernizarea Î.S. „Calea Ferată din Moldova”. „Este o întreprindere strategică pentru economia naţională, iar impactul benefic al reformării sectorului feroviar cu certitudine va fi resimţit de un număr foarte mare de oameni, de economia Republicii Moldova şi va face ca Moldova şă fie o ţară de tranziţie pentru bunuri din Est spre Vest şi invers”, a spus Prim-ministrul Leancă.

Directorul BERD pentru Transport, Sue Barrett, a menţionat că partenerii de dezvoltare ai Moldovei sprijină acest proces de restructurare pentru a ajuta Guvernul de la Chişinău în modernizarea sectorului feroviar. „Sectorul feroviar din Moldova are nevoie urgentă de restructurare fundamentală ca să fie financiar viabil, să ofere servicii de transport adecvate şi să poată concura cu alte moduri de transport, iar investiţiile noastre comune, granturi şi consultanţa tehnică vor contribui în mod semnificativ la acest efort”, a declarat Sue Barrett.

La rândul său, şeful Delegaţiei UE, Pirkka Tapiola, a reiterat sprijinul european pentru Republica Moldova. „Această investiţie este şi un mesaj puternic pentru potenţialii investitori care doresc să beneficieze de Acordul de Liber Schimb cu Moldova şi de noi oportunităţi în această ţară”, a precizat Ambasadorul Pirkka Tapiola.

BERD este cel mai mare investitor instituţional din Republica Moldova. Priorităţile băncii în Moldova sunt sprijinirea activităţii sectorului privat, promovarea standardelor europene şi integrării regionale şi dezvoltarea utilităţilor publice eficiente şi durabile. Până în prezent, BERD a investit 900 de milioane de euro în peste 100 de proiecte.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe