Câinii sunt capabili să adulmece cancerul pulmonar

Caine de paza.
Caine de paza. (Dan Kitwood / Getty Images)

Oamenii de ştiinţă au noutăţi îmbucurătoare: începând de acum, cancerul pulmonar va putea fi diagnosticat cu mai multă precizie şi într-un stadiu incipient. Şi la aceasta va ajuta chiar prietenul nostru patruped - câinele.

Câinii sunt capabili, aproape fără erori, să adulmece cancerul pulmonar la om. La această concluzie au ajuns specialiştii de la spitalul Krems, situat în partea de nord a Austriei.

Cancerul pulmonar – este o boală extrem de răspândită în rândul europenilor. După frecvenţa diagnosticării, acest tip de cancer se situează pe locul doi şi provoacă anual moartea a peste 340 de mii de oameni. La nivel mondial, boala este considerată a fi cea mai frecventă cauză de deces de natură oncologică. Este o maladie insidioasă şi decurge practic asimptomatic, astfel încât diagnosticul timpuriu al acesteia poate fi doar accidental. Metodele de diagnosticare existente în prezent nu sunt eficiente în toate cazurile.


În timpul studiului desfăşurat de savanţi, câinii au trebuit să adulmece 120 de probe de aer, colectate de la oameni sănătoşi şi bolnavi. În 70 la sută din cazuri, animalele au identificat corect prezenţa tumorilor maligne.

Rezultatele cercetărilor au fost atât de promiţătoare, încât oamenii de ştiinţă au decis să organizeze pe viitor investigaţii mult mai complexe şi de durată. În cazul în care, studiile se vor finaliza cu succes, oamenii de ştiinţă vor crea un nas ”electronic” de câine, care va permite detectarea cancerului pulmonar într-un un stadiu incipient. Iar aceasta va ajuta la salvarea multor vieţi.

Medicii din spitalul Schillerhoehe, amplasat în Germania, au realizat un studiu similar anul trecut. Câinii ”detectivi” participanţi la experiment au identificat cu succes 71 de probe de aer colectate de la pacienţii bolnavi de cancer, din cele 100 disponibile. În plus, câinii au diagnosticat corect în 372 cazuri, din 400, probele de aer colectate de la persoane sănătoase. Cel mai interesant este faptul, că patrupedele au diagnosticat cancerul pulmonar, indiferent de prezenţa bolii pulmonare obstructive cronice (BPOC) sau a fumului de tutun în proba de aer supusă cercetării.

În 2010, oamenii de ştiinţă au obţinut dovezi consistente în favoarea diagnosticării cancerului de prostată de câtre câini. Medicii parizieni au antrenat câini de rasă ciobănesc belgian (malinois) să diferenţieze urină provenită de la bărbaţii sănătoşi, de urina celor care suferă de cancer de prostată. În 63 cazuri din 66, câinii care au fost pregătiţi special, au adulmecat corect urina pacienţilor bolnavi de cancer.