Călătorie virtuală în centrul galaxiei noastre, Calea Lactee [video]

Calea Lactee
Calea Lactee (NASA/CXC/PONTIFICAL CATHOLIC UNIV. OF CHILE /C.RUS)

Un nou film, realizat cu datele Observatorului Chandra X-ray al NASA şi alte telescoape, oferă o călătorie virtuală de 360 de grade în centrul galaxiei noastre, Calea Lactee.

Acest proiect permite utilizatorilor să-şi controleze propria explorare în mijlocul fascinantelor stele masive şi al puternicei gravitaţii din jurul monstruoasei găuri negre care se află în centrul galaxiei noastre Calea Lactee.

Pământul se află la aproximativ 26.000 de ani lumină de centrul galaxiei. Chiar dacă oamenii nu pot călători fizic în acel loc, oamenii de ştiinţă au fost capabili să studieze această regiune folosind datele furnizate de telescoapele puternice care pot detecta lumina într-o varietate de moduri, inclusiv raze X şi lumina infraroşie.

De la gaura neagră supermasivă din Calea Lactee, Săgetătorul A, spectatorii pot vedea în jur de 25 de stele Wolf-Rayet (stele foarte luminoase, de la zeci de mii de ori şi până la câteva milioane de ori luminozitatea bolometrică a Soarelui), în timp ce îşi pierd rapid din masa lor prin intermediul unui vânt stelar, care ajunge la viteze de până la 2000 km/s (de la culoarea negru la roşu la galben). Aceste vânturi se ciocnesc unul cu celălalt şi apoi o parte din acest material (petele galbene) se învârte în spirală spre Săgetătorul A.

Filmul prezintă două simulări - fiecare dintre acestea începe cu aproximativ 350 de ani în urmă şi acoperă 500 de ani.

Prima simulare arată Săgetătorul A într-o stare de calm, în timp ce în a doua se observă Săgetătorul A mai violent expulzând propriile materiale, care dezactivează acumularea materialului aglomerat (pete galbene).

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Societate, cultură