California devine primul stat american ce listează ierbicidul Roundup ca potenţial cancerigen

Oficialii din Fresno, California, au anunţat luni că începând cu 7 iulie principalul ingredient al ierbicidului Roundup, glifosatul, va apărea pe o listă pe care statul o listează ca substanţă chimică potenţial cancerigenă.
Ierbicidul Roundup de la Monsanto.
Ierbicidul Roundup de la Monsanto. (Philipp Huguen/AFP/Getty)

Adăugarea glifosatului pe listă reprezintă un pas important în demersul statului California de a deveni primul stat american care cere ca popularul ierbicid Roundup să fie vândut cu o etichetă de avertizare ca potenţial cancerigen.

Totuşi, nu este sigur dacă până la urmă Roundup va fi trecut pe o etichetă de avertizare.

Monsanto, producătorul ierbicidului, a făcut apel după ce a pierdut un caz în instanţă pentru blocarea etichetării, susţinând că Roundup nu provoacă de fapt cancer, iar etichetele vor afecta afacerea companiei.

Autorităţile de stat pentru reglementarea sănătăţii trebuie, de asemenea, să decidă dacă există o cantitate suficient de mare de glifosat în Roundup pentru a prezenta un risc pentru sănătatea umană.

În acest sens, oficialii de stat au primit peste 1.300 de comentarii publice.

“Nu putem şti sigur”, a declarat Sam Delson, purtător de cuvânt al Biroului californian de Evaluare a Pericolelor pentru Sănătate şi Mediu. “Analizăm aceste comentarii”.

Glifosatul nu are culoare şi miros. Monsanto l-a introdus în 1974 ca o metodă eficientă de a ucide buruienile, în timp ce lasă culturile şi plantele aparent intacte.

Roundup este vândut în peste 160 de ţări şi fermierii îl folosesc la 250 de tipuri de culturi în California.

Avocatul Michael Baum, care reprezintă peste 300 de persoane ce au declarat că membri ai familiilor lor sau persoane apropiate s-au îmbolnăvit în urma expunerii la Roundup, susţine că lupta pentru protejarea californienilor nu s-a terminat.

El a precizat că eşecul statului de a stabili nivelul adecvat al riscului ar submina măsurile de protecţie adoptate de statul California prin includerea substanţelor chimice nocive pe lista sa.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Societate, cultură