Calităţile laptelui de capră. Elixir al sănătăţii

Calităţile laptelui de capră
Calităţile laptelui de capră (Facebook)

Laptele face parte din dieta noastră, practic, dintotdeauna. Laptele de vacă este cel mai consumat, însă trebuie ştiut că laptele de capră este o alternativă mult mai sănătoasă, mai ales atunci când este proaspăt şi organic.

Laptele de capră este un elixir pentru sănătatea copiilor şi adulţilor, deopotrivă. Laptele de capră are gustul şi compoziţia cea mai apropiată de laptele matern, de aceea este preferat de copii, în defavoarea laptelui praf şi a laptelui de vacă. Laptele de capră este dulce, gras şi hrănitor şi are proprietăţi miraculoase pentru sănătatea noastră, poate şi din cauză că aceste animale consumă foarte multă scoarţă de copaci, sare, cătină, măceşe, în principiu, nu refuză nimic. Laptele de capră este mult mai sănătos şi hrănitor faţă de laptele de vacă, având efecte din cele mai diverse. În primul rând, consumul de lapte de capră vă face mai optimişti, vă scapă de depresie, vă protejează organismul de boli, întăreşte sistemul imunitar, şi este un aliat redutabil împotriva cancerului.

Calităţile laptelui de capră

Laptele de capră oferă o mare varietate de beneficii pentru sănătate, cu foarte puţine efecte secundare negative, spre deosebire de cele întâlnite în cazul consumului de lapte de vacă.

Laptele de capră - Antiinflamator natural

Unele cercetări sugerează că una dintre principalele calităţi ale laptelui de capră este că acesta deţine capacităţi antiinflamatorii. Acesta este un alt motiv pentru care persoanele cu probleme inflamatorii intestinale ar trebui să înlocuiască laptele de vacă cu lapte de capră.

Laptele de capră este ecologic

Pentru creştere, caprele necesită mult mai puţin spaţiu şi alimente decât vacile. În general, se pot creşte 6-8 capre în acelaşi spaţiu în care sunt crescute, în mod normal, doar două vaci. Din această cauză, crescătorii de capre apelează mai puţin la diverse metode nu tocmai sănătoase de a creşte aceste animale. Acest lucru se identifică mai apoi în calitatea produselor lactate preparate din lapte de capră.

Laptele de capră. Agent metabolic

Studiile recente au asociat consumul laptelui de capră cu o capacitate crescută de metabolizare a fierului şi cuprului, în special în rândul persoanelor care suferă de malabsorbţie. Pe lângă consumul de lapte de capră puteţi lua, de asemenea, un supliment enzimatic digestiv pentru a facilita absorbţia elementelor nutritive în organism.

Laptele de capră. Bio-disponibilitate

Un alt beneficiu esenţial al laptelui de capră este faptul că este, din punct de vedere structural, cel mai asemănător cu laptele de mamă (în orice caz, mult mai asemănător decât laptele de vacă). Tocmai datorită acestor caracteristice chimice, laptele de capră este mult mai uşor de asimilat de corpul uman.

Laptele de capră. Conţinut scăzut de grăsimi

Laptele de capră este o opţiune excelentă pentru cei care doresc să piardă în greutate. Acesta are în mod natural mai puţine grăsimi şi un nivel ridicat de proteine şi aminoacizi esenţiali.

Laptele de capră. Bogat în acizi graşi.

În timp ce laptele de vacă are în jur de 17% acizi graşi, laptele de capră conţine chiar şi până la 35% acizi graşi, făcându-l mult mai nutritiv şi mai sănătos. De fapt, până la 50% din persoanele cu intoleranţă la lactoză pot include în dieta lor zilnică lapte sau produse din lapte de capră.

Laptele de capră. Conţinut ridicat de calciu

Majoritatea oamenilor îşi fac griji cu privire la aportul zilnic de calciu. Trebuie să ştiţi că laptele de capră oferă organismului calciu într-o proporţie la fel de mare, ca şi laptele de vacă dar şi triptofan. Iar reacţiile adverse sunt mult mai puţine.

Laptele de capră. Proprietăţi antimucolitice

Laptele de vacă are în compoziţie alergeni pentru unele persoane şi stimulează secreţia de mucus, pe când laptele de capră, fiind scăzut în grăsimi, are proprietăţi antimucolitice.

Laptele de capră. Stimulează sistemul imunitar

Laptele de capră conţine seleniu, un mineral esenţial în menţinerea unui sistem imunitar puternic, care să funcţioneze corect.

Laptele de capră. Ajută în tulburările de creştere la copii

Laptele de capră are un procent de minerale şi oligoelemente considerabil mai mare decât cel de vacă. Mai mult, mineralele din acest lapte sunt foarte uşor de asimilat (într-un procent comparabil cu cele din laptele matern). Ca atare, copiii cu întârzieri de creştere şi de dezvoltare a sistemului nervos vor beneficia din plin de consumul de lapte şi iaurt din lapte de capră. Prin conţinutul său de fosfor, de vitamine din complexul B, acest lapte este util şi pentru prevenirea ori recuperarea întârzierilor în dezvoltarea sistemului nervos şi a abilităţilor cognitive.

Laptele de capră. Protejează împotriva cancerului la sân

În cadrul unui studiu, efectuat pe un număr de peste 3500 de femei, cercetătorii au constatat o scădere a riscului de cancer la sân cu până la 45% în rândul femeilor care au consumat mai mult lapte de capră. Riscul s-a diminuat chiar şi cu 65% atunci când cercetătorii au analizat datele femeilor care se aflau în faza de premenopauză.

Analiza sugerează că nivelul crescut de calciu din laptele de capră este motivul pentru scăderea riscului de cancer la sân. Creşterea aportului de calciu a fost asociat cu o reducere a riscului de cancer la sân cu până la 50%.

Laptele de capră se poate consuma zilnic de către bolnavii de cancer (orice formă de cancer), până la un litru în fiecare zi, în reprize scurte de până la trei zile, urmate de pauză.

Laptele de capră. Adjuvant în boli pulmonare

Deşi studiile clinice făcute pe această temă întârzie să apară, eficienţa laptelui de capră în tratarea bronşitelor, tusei, pneumoniei sau a tuberculozei pulmonare a fost demonstrată de nenumărate ori de către medicina tradiţională, fiind susţinută parţial şi de datele ştiinţifice deja existente.

Laptele de capră fiind foarte uşor digerabil şi asimilabil este un tonic extraordinar pentru organismul slăbit de infecţie. Apoi, caprele au o dietă vegetală extrem de diversificată, consumând atât plantele de pajişte, cât şi frunzele anumitor arbori şi arbuşti, ceea ce explică prezenţa în laptele lor a unor substanţe cu efect stimulent imunitar şi antimicrobian.

Laptele de capră. Recomndat în fracturi de oase

În perioada formării calusului (ţesutul cicatriceal osos) se recomandă consumul zilnic de iaurt şi brânză de capră. Un studiu al Departamentului de Fiziologie al Universităţii din Granada, Spania, a arătat că administrarea acestor lactate duce la o mineralizare mult mai rapidă şi la o refacere solidă a oaselor.

Laptele de capră. Oferă mai multă energie

Laptele de capră este o sursă foarte bună de riboflavină, o vitamină din complexul B, foarte importantă pentru producerea de energie. Riboflavina (B2) joacă cel puţin două roluri importante în producţia de energie a organismului. Atunci când este activă în procesul eliberării energiei, riboflavina ia forma flavin-adenin-dinucleotidei. În această formă, riboflavina se ataşează de enzimele numite flavoproteine, elemente care permit transformarea oxigenului în energie. Flavoproteinele se găsesc în tot organismul, dar mai ales în zonele în care energia pe baza de oxigen este necesară cu regularitate (cum ar fi inima şi alţi muşchi).

Este recomandat şi pentru cei care depun un efort fizic sau intelectual intens.

Laptele de capră. Oferă protecţie cardiovasculară

Laptele de capră este o sursă bună de potasiu, un mineral esenţial pentru echilibrarea tensiunii arteriale şi pentru sănătatea inimii. O cană de lapte de capră conţine până la 500 mg de potasiu şi doar 121, 5 mg de sodiu. De aceea, laptele de capră poate ajuta la prevenirea hipertensiunii arteriale şi protejează împotriva ateroscleorzei.

Laptele de capră. Menţine frumuseţea

Laptele de capră şi unele derivate obţinute din acesta sunt, folosite intern şi extern, adevărate elixiruri pentru piele. De pildă, în cele mai selecte centre de înfrumuseţare din lume se foloseşte zerul de lapte de capră, sub formă de băi speciale pentru întinerirea pielii. S-a demonstrat că ingredienţii activi din acest lapte sunt identici cu cei din stratul protector al epidermei umane.

Lactatele de capră, la fel ca şi cele de oaie, sunt eficiente şi când vine vorba de dieta anticelulitică. Administrate intern, alături de mişcare, masaj, creme, ele contribuie la îmbunătăţirea metabolismului grăsimilor şi la normalizarea aspectului ţesutului adipos.

Calităţile laptelui de capră. Informaţii nutriţionale

100 de mililitri de lapte de capră conţin:

- 69 kcal

- grăsimi - 4,1 grame

- carbohidraţi - 4,5 grame

- proteine - 3,6 grame

Calităţile laptelui de capră. Vitamine şi minerale conţinute

- Vitamine: retinol, calciferol, acid ascorbic, niacina, tocoferol şi riboflavină.

- Minerale: potasiu, calciu şi fosfor.

Calităţile laptelui de capră. Precauţii şi contraindicaţii

Toate studiile făcute până în prezent arată că efectele adverse la administrarea laptelui de capră sunt foarte reduse. Totuşi, produsele lactate de capră vor fi administrate cu prudenţă, la început în doze mici, celor care suferă de intoleranţă la lactoză, celor cu colită de fermentaţie sau cu diverse alte tulburări de tranzit intestinal. Dacă apar fenomene neplăcute, atunci administrarea laptelui de capră se întrerupe imediat.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, dând un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.