Cameron şi Clegg preferă personal menajer străin în plină dezbatere privind imigraţia

Premierul britanic David Cameron.
Premierul britanic David Cameron. (ANDREW WINNING / AFP / Getty Images)
Epoch Times România
13.03.2014

Înăsprirea discursului guvernului britanic de coaliţie despre imigraţie, în contextul în care Londra caută cu disperare să limiteze intrarea străinilor în Marea Britanie, contrastează cu preferinţele premierului David Cameron şi ale adjunctului său, Nick Clegg, de a angaja mână de lucru străină pentru a avea grijă de copiii sau de casa lor, informează ediţia online a ziarului spaniol ABC.

La sfârşitul săptămânii trecute, britanicii au aflat că Samantha Cameron, soţia premierului, s-a ocupat personal de grăbirea procedurilor legale pentru ca bona ei din Nepal să poată obţine paşaportul britanic. Complicatul proces rezervat oricărui cetăţean a devenit o simplă plimbare pentru Gita Lima graţie Samanthei, notează presa britanică.

Bona a obţinut cetăţenia britanică la sfârşitul anului 2010, la câteva luni după ce soţii Cameron s-au mutat în Downing Street 10, după victoria electorală din mai acelaşi an. Procedurile obişnuite durează o perioadă de şase luni pentru a putea procesa cererea.

Preferinţa familiei Cameron pentru bonele străine, departe de a fi un caz izolat, a devenit mai evidentă când s-a aflat că îngrijitoarea care a înlocuit-o pe Lima, Sammi Strange, este tot străină. Ulterior s-a aflat şi că vicepremierul liberal-democrat, Nick Clegg, a trebuit să admită că menajera sa este o belgiancă. Criticile la adresa elitei guvernamentale, care pe de-o parte vrea să îngrădească accesul imigranţilor la subvenţii, iar pe de altă parte îi angajează la muncile casnice, au devenit astfel şi mai numeroase.

Noul secretar de stat pentru imigraţie britanic, James Brokenshire, a acuzat 'clasa politică că se foloseşte de mână de lucru ieftină, în timp ce angajatorii obişnuiţi sunt sancţionaţi dacă încearcă să profite de străini'. Brokenshire l-a înlocuit recent din funcţie pe Mark Harper, care a recunoscut că a angajat o menajeră care nu avea acte în regulă. Paradoxal, Harper este cel care a impulsionat controversata campanie publicitară cu anunţuri de tipul 'Pleacă acasă sau vei fi arestat', plasate pe furgonete care circulau prin districtele londoneze cu cei mai mulţi imigranţi.

După un asemenea scandal, biroul prim-ministrului britanic s-a văzut obligat să emită un comunicat în care afirmă că procedura legală de analizare a cererii s-a derulat în mod obişnuit şi că soţia lui Cameron figura în actele imigrantei în calitate de angajatoare. Dezvăluirile privind modul în care a procedat Sam Cam (cum mai este cunoscută soţia premierului britanic) înveninează dezbaterea privind venirea străinilor în Marea Britanie, într-un moment în care soţul ei s-a angajat să reducă imigraţia netă de la 250.000 persoane la sub 100.000 persoane, până în 2015.

În condiţiile în care sondajele de opinie nu sunt foarte optimiste atât pentru alegerile europene din mai, cât şi pentru cele naţionale de anul viitor, Cameron încearcă să frâneze ameninţarea partidului extremist UKIP, ale cărui critici la adresa imigraţiei şi a Uniunii Europene atrage tot mai mult electorat britanic. Liderul extremist Nigel Farage a profitat imediat de ocazie pentru a-şi critica adversarul politic. 'Este exemplul perfect al clasei politice înstărite şi dezorientate care conduce acum politica ţării. Britanicii decenţi şi simpli plătesc preţul pentru pierderea locurilor de muncă şi o depreciere salarială semnificativă în ultimii ani', a acuzat liderul UKIP.

Hărţuit de presiunile exercitate de Farage, premierul Cameron a dat asigurări în ultimele sale discursuri asupra imigraţiei că vor fi căutaţi mai ales imigranţi cu studii şi cu calificare. 'Îi vrem pe cei mai buni şi mai străluciţi care să contribuie la economia ţării', a declarat liderul Tories într-un discurs. Totuşi, soţii Cameron nu au ţinut cont de acest lucru când au angajat o bonă nepaleză care nu strălucea din punct de vedere profesional sau vocaţional pentru a avea grijă de copilul lor cu nevoi speciale, numit Ivan, care din nefericire a murit în 2009. Femeia făcea parte din organizaţia de binefacere Kalayaan, care îi ajută pe imigranţi să scape de angajatorii lor abuzivi.

Partidul Laburist nu a lăsat nici el să-i scape prilejul de a-l critica pe premier şi de a-i cere transparenţă totală asupra personalului menajer angajat în propria casă. 'Trebuie să existe o deschidere şi o transparenţă complete din partea premierului cu privire la oricine intră în contact cu el, cu biroul său şi cu Ministerul de Interne, referitor la cei care au grijă de familia sa ', a declarat deputatul laburist Phil Wilson.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor