Campania de “epurare” din Turcia continuă să ia amploare

SUA şi aliaţii europeni ai Turciei sunt tot mai îngrijoraţi din cauza campaniei de epurare desfăşurate de Erdogan împotriva puciştilor. În acelaşi timp, Comisia Europeană a declarat că lovitura de stat eşuată pare să nu fi fost o lovitură reală ci una orchestrată de Erdogan pentru a-şi înlătura duşmanii politici.
Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan.
Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan. (Captură Foto)

Campania lansată de preşedintele turc împotriva "organizatorilor" puciului eşuat vineri noaptea continuă în Turcia, cu mii de ofiţeri de poliţie suspendaţi luni, acest lucru amplificând “epurarea” sistemică în primul rând a duşmanilor lui Recep Tayyip Erdogan şi în al doilea rând a sectorului juridic. Aliaţii europeni ai Turciei sunt îngrijoraţi că această mişcare nu se face conform legii. Mass media de stat turcă susţine că ţara a arestat sau suspendat 20.000 de oficiali politici, militari şi din poliţie de pe cuprinsul ţării după tentativa de lovitură de stat din noaptea de vineri spre sâmbătă.

Agenţia de ştiri turcă de stat Anadolu susţine că peste 8.770 de angajaţi ai ministerului au fost înlăturaţi, inclusiv 30 de guvernatori, 52 de inspectori ai serviciului civil şi 16 consilieri legali.

Mii de membri ai forţelor armate, de la infanterişti la comandanţi, au fost adunaţi la un loc duminică, iar unii dintre ei au fost fotografiaţi dezbrăcaţi în chiloţi şi aruncaţi încătuşaţi pe podelele autobuzelor de poliţie şi a unei săli de sport. Câteva mii de procurori şi judecători au fost, de asemenea, înlăturaţi.

Bloomberg a făcut un rezumat: peste 7.500 persoane, inclusiv peste 6.000 de militari de diferite ranguri, au fost arestaţi de poliţie, a declarat premierul turc Binali Yildirim la TV. Printre cei arestaţi se află 755 de judecători şi procurori, 650 de civili şi 100 de ofiţeri de poliţie. Separat, aproximativ 9.000 de oficiali ai Ministerului de Interne, 300 de judecători şi 1.500 de oficiali din Ministerul de Finanţe au fost concediaţi.

În total, aproximativ 20.000 de opozanţi politici au fost “epuraţi” în doar câteva zile de la puciul eşuat.

În acelaşi timp, au apărut speculaţii chiar din partea Comisiei Europene că “lovitura de stat” prost organizată a fost orice numai o lovitură de stat nu. După cum a adăugat Reuters, arestarea rapidă a judecătorilor şi a celorlalţi după tentativa de lovitură de stat din Turcia a indicat faptul că guvernul a avut încă dinainte o listă cu persoane de arestat, a precizat luni Johannes Hahn, comisarul UE însărcinat cu aderarea Turciei la bloc.

“Se pare că a fost pregătit ceva anterior. Listele sunt disponibile, ceea ce indică faptul că au fost pregătite pentru a fi folosite într-o anumită etapă”, a precizat Hahn. “Sunt foarte îngrijorat. Este exact lucrul de care ne-am temut”.

În acelaşi timp, este exact ce a aşteptat şi ce a sperat şi preşedintele turc Erdogan. Şi, luând în considerare sprijinul occidental masiv din weekend pentru Erdogan, concentrarea întreagii puteri în propriile mâini este acum asigurată.

Între timp, Erdogan a declarat duminică susţinătorilor, care au fost chemaţi pe străzi de guvern şi de moscheele de pe cuprinsul ţării, că Parlamentul trebuie să ia în considerare cererile de aplicare a pedepsei cu moartea pentru pucişti. “Nu putem ignora această cerere”, a declarat el unei mulţimi de persoane adunate în faţa locuinţei sale din Istanbul duminică seara. “În democraţii, ceea ce spun oamenii trebuie să se întâmple”.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe